18 Şubat 2015 Çarşamba

İlginç Kır Tavşanı...

    Kır tavşanı, Arap tavşanı, Ada tavşanı veya yer köpeği gibi isimlere sahip bu küçük, sevimli canlı insana; tavşan, fare, sincap gibi hayvanları anımsatıyor. İsimlerine Jerboa da deniliyor. Orta Anadolu Bölgesi ve Batı Anadolu Bölgesi ovaları, yaylalar, stepler gibi kırsal arazilerde rastlanan bir canlı türü.
    Çok fazla rastlayabileceğini bir tür olmasa da Şanlıurfa civarında yaşam alanı olan yerler bulunuyor. Hamster tarzı, çöl faresi gibi hayvanların ekolojik yapısına sahip Arap Tavşanı; aynı o canlılar gibi gece dışarı çıkan, avlanan ve yiyecek bulan, iki ayağı üzerinde kanguru gibi zıplayarak yol alan bir hayvandır. Koloniler halinde yaşamaları ve kemirgen olmaları, farelerde bulunan genlere sahip olduklarını gösterir. Koloniler halinde yaşamak daha korunaklı olabilirken, tehlike anında çok hızlı kaçarak, yuvalarına saklanırlar ve yuvalarının girişini de hızlıca kapatırlar. Yakalanması çok zor olan bu küçük hayvanı evlerinde evcilleştirerek besleyenler var.
    Arap Tavşanı ismi verilen bu minik canlılar Suriye gibi Arap ülkelerinde avlanarak yeniyorlar. Ülkemizde ise tarım dolayısıyla, ilaçlamalar ve çeşitli şekillerde öldürülüp, uzaklaştırmalar sonucu sayıları çok hızlı bir şekilde azalmış durumda. Hatta Fırat Arap Tavşanı denilen tür nesli tükenmekte olan canlılar kapsamında kırmızı listede yer alıyor. Tavşan ismiyle alınsa da aslında tavşan ile uzaktan yakından alakası yoktur belki sadece iri kulakları yüzünden tavşan ismini almıştır, kemirgenler sınıfında değerlendirilmektedir.
    Ülkemizde Doğu yörelerinde Erzincan ve civarlarında yaşayan köylülerin pek hoşlanmadığı bir canlı türü bu. Söylenenlere göre Arap Tavşanları gece yuvalarından çıktıklarında ahırlara girip, koyunların memelerinden süt içmeye çalışıyorlarmış, dişleyip kemirdikleri içinde koyun enfeksiyon kapıp, hastalanıp ölebiliyormuş. Bu yüzden halk arasında zararlı hayvan türü olarak fişlenmiş durumdalar. Alttaki video da canlı halini görebilirsiniz.

3 yorum:

  1. Türkiye de olmasına şaşırdım. Sanki kanguru,tavşan ve fare karışımı gibi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet ama özellikle eskiden çok fazla görülen bu hayvanlar malesef giderek çok azalmış durumdalar..

      Sil
  2. aynısını yakalayıp bıraktık ağrı ilinden

    YanıtlaSil