10 Şubat 2015 Salı

İlk Evcil Köpekler...

   Kurtlardan çok daha iri olan İrlanda Kurt Köpeği ve çok çok daha küçük olan Pekin Köpeği de dahil tüm evcil köpeklerin atası kurttur. Dış görünümleri kurtlardan ve birbirlerinden tamamen farklı olabilmekle beraber, her köpek teninin altında bir kurt gibi davranışlarda bulunur ve aynı duyguları taşırlar. İnsanların, Buzul Çağı nın sonlarında, yani günümüzden tam olarak 12 bin yıl kadar önce, evcilleşmiş kurtlarla birlikte yaşadıkları düşünülmektedir. Arkeoloji alanlarında bazı zamanlarda bu ilk köpeklerin kemiklerine rastlanmıştır.
    Eski Mısır ve Batı Asya halkları mastı ve tazı gibi farklı özellikler taşıyan köpek cinslerinin üremesine öncülük etmişlerdir. Günümüzdeki farklı biçim ve boyutlarda köpek cinslerinin çoğunluğunun kökeni çok eskilere dayanarak Roma Dönemi nde varoldukları bilinmektedir: Bu köpeklerin iskelet kalıntıları ve o dönemlerden kalma ayrıntılı bir şekilde betimlenmiş heykelleri  ya da resimleri ve diğer sanat eserleri bu gerçeği aydınlatmaktadır.

Eskiçağ da köpekler, bekçilik, çobanlık, avcılık, spor, koruyucu ve günümüzdeki gibi arkadaş, can yoldaşı olması amaçlarıyla beslenmişlerdir.
    Ninova da, Asurbanipal Sarayı ndaki bir yarı kabartmadaki tasfir; M.Ö. 645-635 arasında yapılmış ve krallık av alanında mastı ve diğer benzeri tazı cinsi köpeklerle beraber yürüyen Asur lu avcıları anlatmaktadır. Bir diğer örnek; Hindistan da bulunmuş bir süs tabağında; yarı köpek, yarı kuş biçimindeki yaratık, bereketi simgelemektedir.  Sasaniler Dönemi nde M.Ö. 7. yüzyılda yapılmış olan söz konusu tabak, Hindistan ın kuzey  kesimlerinde bulunmuştur. Uzakdoğuda bir çok amaçla kullanılan ve eğitilen köpekler, zaman zaman dinsel amaçlarda da yer almaktaydı. Tayland da köpek benzeri aslan biçiminde bir taş tapınak tanrısı bulunmaktadır.
    İsrail de yaklaşık 12 bin yıl önce Ayn Mallaha isimli arkeoloji alanında bulunmuş bir iskeletin eli köpeğinin üzerinde durarak gömülmüş bir kadına ait olduğu tespit edilmiştir. Bu günümüzde bulunmuş eski çağlara ait en eski evcil köpek örneğidir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder