25 Şubat 2015 Çarşamba

Melez Köpek Irkları...

    Köpek Irklarının avcılık, bekçilik, çobanlık, spor gibi değişik amaçlarla yetiştirilip, üretilmesi 5000 yıllık uzun ve yavaş bir süreyi kapsamaktadır. Bununla beraber dünyadaki köpeklerin çoğu hala karışık soya sahiptirler yani melezdirler.
    İnsanların yönettiği seçici bir üreme ile aynı ırktan üreyen safkan köpeklerin yanısıra, gelişigüzel üremeler sonucunda şansa ortaya çıkmış köpek türleri de vardır. Sayısı yaklaşık olarak 400 ü bulan dünyadaki köpek ırklarının tümü arasında karışık üremeler gerçekleştirilebilir ve kırılarak farklı melez soylar ortaya çıkabilir; çünkü tümü kurt soyundan gelmektedir. Dolayısıyla birçok cinse ayrılmış dahi olsa tüm köpeklerin atası aslında tek bir türdür.
    Mesela bir Danua Cinsi köpek ile süs köpeği statüsündeki Pekin Cinsi köpeğin çiftleşmesi bir hayli zordur aynen Alman Çoban Köpeği ile Porsuk Zağarı cinsinin arasında olacağı zorluk gibi. Düşünemeyeceğimiz birçok melez köpek cinsi meydana gelmiştir. Çoğunluk melez köpeklerin safkanlara oranla daha zeki olduğu öne sürülse de ki belki bu iki farklı ırkında özelliğini alacağından üstün bir ırk yaratma fikrinden doğmuştur yine de bunun yerine ait olduğu ırkların genleri ile bir çeşitlilik sağlamış ve bu özellikleri bünyelerinde toplayıp, davranışlarına çeşitlilik olarak yansıtmış olduklarını söylemek daha mantıklıdır.
    Fiziksel görünüş veya yaptıkları işler açısından uç önemli özelliklerden yoksun olan melez köpekler, sahiplerine karşı fazlasıyla dostluk ve bağlılık gösterirler. Tekil olarak sevimli özellikler taşımanın dışında, melezler köpekler; ırk olarak ait oldukları soylardaki köpeklere nazaran daha dayanıklı, daha uysal, daha uyumlu ve hastalıklara karşı da daha fazla dirençlidirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder