
Bu pembe semenderlerin ilginç özelliklerinden biri kopan bir uzvunu yenileyebilmesi. Kertenkelelerin kuyruğunu yenilemesi gibi bu semender de kopan kolunu, bacağını ya da kuyruğunun yerine yenisini çıkartabiliyor. Meksikada yaşayan bu canlı bir tür anfibidir (iki yaşamlı) yani ömrünün yarısını suda, yarısını karada geçiriyor bu yüzden iki yaşamlı. Neotenik olmalarından dolayı larva evresinden sonra metamorfoz geçirmezler. Eğer metamorfoz geçirmeye zorunlu kalırlarsa, ömürleri kısalabilir. Ancak bu sevimli canlının nesli tükenme riskiyle karşı karşıya.

Bu yüzden ona neotenik deniyor. Neoteni çocukluk evresinden yetişkinliğe geçiş, yapılsa da görünüş olarak hala eski evreyi sürdürmeye deniyor. Tırtıllarda da durum buna benzerdir. Yetişkinlik evresinde çiftleşmek için kelebek olmayı beklemeyen tırtıllar da bu dönemi tırtıl evresinde geçirirler.
Semenderler larva ve iribaş evrelerinden sonra, sudan çıkıp sürüngen, kertenkele davranışları gösterir uzaktan fiziksel benzerlikte sergiler ve bu şekilde yaşarlar. İşte Pembe Meksika Semenderleri bunu tamamlayamayıp hayatları boyunca suda yaşıyorlar. Bu yüzden yürüyen balık lakabını almışlar. Dileriz ki bu oldukça sevimli canlının nesli tükenmez.
Bu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilçok tatlı bu pembe semenderler :))
YanıtlaSilPOPO
YanıtlaSilZıkkım yesinler bu tatlı hayvan yenir mi lan aynı midesiz çinliler gibi bu meksikalılar, olsa da beslesem bu sevimliliği
YanıtlaSil