21 Mart 2015 Cumartesi

Pembe Meksika Semenderi...(Yürüyen Balık)

    Semenderler ailesinin en sevimli ve naif üyelerinden olan pembe ve beyaz renkleri bulunan ve Meksika da pembe yürüyen balık olarak bilinen bu tatlı canlı bir tür semender.
    Bu pembe semenderlerin ilginç özelliklerinden biri kopan bir uzvunu yenileyebilmesi. Kertenkelelerin kuyruğunu yenilemesi gibi bu semender de kopan kolunu, bacağını ya da kuyruğunun yerine yenisini çıkartabiliyor. Meksikada yaşayan bu canlı bir tür anfibidir (iki yaşamlı) yani ömrünün yarısını suda, yarısını karada geçiriyor bu yüzden iki yaşamlı. Neotenik olmalarından dolayı larva evresinden sonra metamorfoz geçirmezler. Eğer metamorfoz geçirmeye zorunlu kalırlarsa, ömürleri kısalabilir. Ancak bu sevimli canlının nesli tükenme riskiyle karşı karşıya.
    Süs ya da oyuncak gibi görünen bu sevimli yaratık diğer semender türleri aksine hiç de korkulası bir görüntüye sahip değil. Sürüngenlere pek benzemeyen ve yürüyen balık olarak bilinen bu güler yüzlü canlıyı Meksika halkı ilaç yapımında kullanmak ve yemek için avlıyorlar. Meksika halkı tatlarının yılan balığına benzediğini söylüyormuş. Yaşadığı süre boyunca larva evresinden çıkmaması belki de bu denli sevimli görünmesini sağlıyordur. Evrimini tamamlamadığı için de suda kalıyor ve karaya çıkamıyor. Aslında evrimini tamamlaması için genetik özellikler onda bulunsa da bu sevimli canlıda işler böyle yürümüyor.
   Bu yüzden ona neotenik deniyor. Neoteni çocukluk evresinden yetişkinliğe geçiş, yapılsa da görünüş olarak hala eski evreyi sürdürmeye deniyor. Tırtıllarda da durum buna benzerdir. Yetişkinlik evresinde çiftleşmek için kelebek olmayı beklemeyen tırtıllar da bu dönemi tırtıl evresinde geçirirler.
    Semenderler larva ve iribaş evrelerinden sonra, sudan çıkıp sürüngen, kertenkele davranışları gösterir uzaktan fiziksel benzerlikte sergiler ve bu şekilde yaşarlar. İşte Pembe Meksika Semenderleri bunu tamamlayamayıp hayatları boyunca suda yaşıyorlar. Bu yüzden yürüyen balık lakabını almışlar. Dileriz ki bu oldukça sevimli canlının nesli tükenmez.
   

4 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. çok tatlı bu pembe semenderler :))

    YanıtlaSil
  3. Zıkkım yesinler bu tatlı hayvan yenir mi lan aynı midesiz çinliler gibi bu meksikalılar, olsa da beslesem bu sevimliliği

    YanıtlaSil