20 Şubat 2015 Cuma

İnsanlara Yardımcı olan Hizmet Köpekleri Cinsleri;

    Köpeklerin bir çoğu bir şekilde insanlar için yararlı işler görürler. Çeşitli soylardan, cinslerden köpeklerin yer aldığı karışık bir öbek olan "hizmet köpekleri" topluluğu farklı ırkları kapsamaktadır.
    Bu bakımdan hizmet köpeklerinin tekil ya da özel niteliklerinin çeşitliliğini belirtmek için "özel köpekler" terimi de kullanılabilmektedir. Gerçekten de hizmet köpekleri arasında çok daha ilgi uyandırıcı ve ilginç köpek cinsleri bulunur. Bazı hizmet köpeklerinin ırkı yüzlerce yıl geriye dek dayanmaktadır. Örnek vermek gerekirse Çin Aslanı olarak da bilinen Çov-Çov cinsi köpeklerin ataları 3000 yıl kadar önde Moğolistanda savaşlarda yararlanılmak adına eğitilmişlerdir ancak, daha sonra Çin de kürkündenn yararlanılmış ve besin kaynağı olarak kullanılmıştır.
    Aslında yardımcı olan hizmet köpeklerinin büyük bir bölümü, geçmişte bir amaca hizmet adına geliştirilip, üretilmişlerdir. Örneğin Buldog Cinsi Köpekler, boğayla güreşde kullanılırken, Kaniş Cinsi Köpekler su kuşlarını avlamaya yönelik yetiştirilmişlerdir. Ama günümüzde hepsi birer ev köpeği olarak beslenmekte ve kişilerin can dostları olma yolunda evrilmişlerdir.
    Hizmet köpekleri topluluğuna örnek olarak ABD kökelenli Boston Teriyeri, Britanya Kökenli Buldog ve Fransa kökenli Kaniş cinsi köpekleri verebiliriz.
    İri kulaklı Fransız Buldog Köpeği, eski yıllarda spor amaçlı olarak eşeklerin üzerlerine salınırmış fakat bu cins köpekler artık günümüzde daha ufak tefek yapılı ve daha az kavgacıdırlar. Evde beslenebildiği gibi, iyi bir bekçi köpeği de olabilirler.
    Almanya da Kaniş Cinsi köpekler eskiden kuş avında kullanılmak için eğitilmişlerdir fakat kısa süre sonra sempatik ve sevimli görünüşleri sayesinde gözde bir ev köpeği olmuşlardır.
    Dalmaçya köpeğinin kökeni konusunda farklı görüşler vardır ve tam olarak bilinmemektedir. Bazı uzman görüşlerine göre Hindistan dan göç edip, Hırvatistan ın Dalmaçya bölgesine yerleşen çingenelerin beraberlerinde getirdiklerini söylemekte, bazıları ise ilk İtalya da görüldüğünden bahsetmektedir. 18. yüzyılda İngiltere ye götürülmelerinden sonra, soylu görünümleri dolayısıyla soylular at arabalarının yanlarında koşturmaları için beslemeye başlamıştır ve bu bir modaya dönüşmüştür. Dalmaçya Köpeği ne dair ilginç bir özellik ise, diğer köpeklere nazaran sidiğinde ürik asit yerine üre bulunmasıdır. Bu da çimlere zarar vermemesinden dolayı özellikle o dönem bahçivanlarının çok sevindiği bir konu olmuştur.
    Kabarık tüyleriyle Schanauzer Köpekleri, ağız ve burun manasındaki Almanca "Schnauze" kelimesinden gelmektedir. Önceki yıllarda Almanyanın güneyinde çoban köpeği olarak beslenmiş olan bu enerjik ırk, günümüzde çok iyi bir av ve refakat köpeği haline gelmiştir ve çok zekidirler.
   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder