
Eğer ille de tek olarak beslemek istiyorsanız çok daha fazla ilgi isteyeceğinden, evde sürekli birinin olması, kafesinde oyuncaklar olması Cennet Papağanınızı mutlu edecektir. Çalan müziklere eşlik edip, müzikle beraber şarkı söylemeye bayılır ve evinizin neşesi olurlar. Kafeslerinin geniş tutulmasında yarar vardır. Türlerine göre boyları 12-19 cm arasında farklılık gösterebilir. Ağırlıkları 40-60 gr arasında değişen Cennet Papağanlarının ömürleri 10 yıl civarındadır.
Cennet Papağanlarının 32 farklı renk tonuna sahip türü bulunuyor olsa da bizim en çok tanıdığımız, kırmızı biber gibi; kırmızı gagası, parlak yeşil tüyleri ve turuncumsu tonlarda kafaları olanlarıdır. Çok ilgi gösterildiği taktirde erkek cinsleri belki bir kaç kelime konuşmayı öğrenebilir ancak genel olarak konuşma yetileri kısıtlıdır. Bu kuşlar müzisyen ruhludur, şarkı söyler gibi ötmeye bayılırlar.
Cennet Papağanı almaya karar verenler kuşu seçerken dışkısını kontrol etmeli, hayvanın kabarık tüylü ve uyuşuk olmamasına bakmalı, tüyleri parlak ve gözleri canlı olmalıdır. Diğer papağanlarla birlikte aynı kafeste ise eşi olup olmadığına dikkat edin zira varsa eşiyle beraber satın alın. Muhabbet kuşlarının cins ayırımları kolay yapılabiliyorken, papağan türleri için gemelde DNA testine ihtiyaç duyulur. Ancak türü ayırt etmede bir takım fiziksel özellikler göz önünde bulundurulabilir. Örneğin erkek Cennet Papağanlarının kuyrukları dişilere göre daha oval biter, erkekler tünekteyken ayakları arasındaki mesafe dişilere göre daha azdır, erkek papağanların kafası oval dişilerin düzdür. Bu tarz özelliklere bakılarak çok da kesin olmamakla beraber cinsi hakkında fikir edinilebilir.


Cennet Papağanlarının beslenmeleri konusunda, hazır satılan yemlerinin yanında dal olarak darı ve ballı kraker ikram edilebilir. kafesine mürekkep balığı kemiği asabilirsiniz. Hem kalsiyum ihtiyacını karşılar, hemde gagalarını törpülerler. Elma, yeşillik ve haşlanmış yumurtadan oluşan ek besinlerde verebilirsiniz. Ancak yemiyorsa zorlamayın alışmasına bağlı olarak alternatif yiyecekleri sevecektir.
Eğitimi için her canlı da olduğu gibi ani hareketlerden, onu ürkütecek davranışlardan kaçınmalısınız. En güzel eğitilecek papağanlar 2 aylık alınan yavrulardır. Ama yavru ya da yetişkin papağan olsun fark etmez; kafesin içine elinizi sokup, müdhale etmeden kapağı açıp, etrafta gezinmesine izin verebilirsiniz, onunla konuşabilirsiniz, zamanla size alışacak ve yanınıza gelecektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder