17 Şubat 2015 Salı

Kedilerin Tırnakları Hakkında Önemli Çözümler..

         Sevgili dostlarımız kediler ve onların güzel pençeleri... Ancak evde beslediğimiz kedilerimizin bu güzel pençeleri ilk başta oynarken ellerimizi çizmekle beraber, koltukları, mobilyaları ve aklınıza gelebilecek çoğu yeri biraz mahveder. Bu yazıda kedilerin tırnakları hakkında önemli çözümleri bulacaksınız.
    Ama asla bunun için kedinizi evden uzaklaştırmaya ya da başka yere vermenize gerek yoktur çünkü bunun çaresi vardır. Öncelikle değinmek gereken konu sokaktaki kedilerin tırnaklarına hiçbir şekilde karışmamamız gerektiğidir. Ya da ev kedinizin tırnaklarını kısalttıysanız sokağa tek başına salmamalısınız. Ancak tasması ile çıkartıp, parka hava almaya götürebilirsiniz. Çünkü aslında kedilerin tüm hayatı buna bağlı gibi bir şey, birinden kaçarken hızlıca ağaca tırmanmaları gerekir, bir şeyi yakalama da pençelerini kullanmaları gerekir ya da bir yeri kazama da yine pençelerine ihtiyacı olacaktır. Bu nedenle tırnakları kısaltılmış bir kedi, sokakta ölümcül durumlara maruz kalacağından buna çok dikkat edilmesi gereklidir.
   Bir diğer konu da kedilerin tırnaklarının çektirilmesi. Evet yanlış duymadınız bunu yaptıranlar var. Veteriner aracılığı ile ameliyatla tırnakları kökünden çektirilen bir kedi hayatı boyunca bir daha pençeye sahip olamayacak, yumuşak bir patiyle dolaşacaktır. Tamamen kedinin doğasına aykırı olan bu durum, hayvanın psikolojisini tamamen bozabilir ve artık tırmanma yetilerine de zarar vereceğinden denge konusunda da gerilemesini sağlayabilir. Bu durumu aynı, daha vahşi görünsün diye kulakları ve kuyrukları kesilen masum köpeklerinkine benzetebiliriz ya da uçup kaçmasın diye uçma kanatları çektirilmiş kuşların ki de aynı caniliktir. Bu tip davranışlar kesinlikle hayvan sakatlamadır ve hayvana da hem acı çektirir, hem de duygusal olarak yaralayacaktır.
    Ancak kedinizin tırnakları çok fazla sorun oluyorsa veterineriniz tarafından kesilebilir. Eğer kesme işlemini siz yapacaksanız kesinlikle çok derine inmeden, üstteki sivri kısmı almalısınız. Çünkü derinde tırnak içlerinde kılcal damarlar bulunur, bunları kestiğiniz an kesiğin ciddiyetine göre kan kaybından kedinizin ölümüne dek ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu olay bizim parmaklarımızın kesilmesine benzetilebilir o yüzden o damarlar da onların parmakları kadar can alıcı noktalarıdır. Bununla beraber çoğu veteriner kedilerdeki tırnak kesimini onaylamaz. Nedeni ise; kedilerin tırnak yapıları katmanlardan oluşuyor, kedi bir yere tırnaklarını sürttüğünde, üstteki ölmüş olan tırnak katmanını kabuk gibi atıyor ve altta yenilenmiş tırnak oluyor. Ancak kestiğiniz zaman katmanlar birikecek ve bu da zamanla tırnağın yapısını bozarak hayvana zarar verebilecektir.
    En güzel yapılacak olay, kedinizi evinize aldığınız an tırmalama tahtası ile tanıştırmak olacaktır. Hayatında hiç görmediği bu üründen ilk başta korkabilir, ama patilerini tutup, ortasına hafifçe bastırarak tırnaklarını çıkarttırarak; tırmalama tahtasının, ip sarılı kısmına sürterseniz ve alışana dek her gün bu işlemi tekrarlarsanız zamanla koltuklara, halılara tırnaklarını sürtmek yerine tırmalama tahtasını kullanacaktır. Bu durumda tırnağını kesmenize de gerek kalmaz ve doğal olarak törpülenir. En güzeli ise, yavruyken buna alıştırmak, yavru kediler tırmalama tahtalarına tırmanmaya, onunla oynamaya bayılırlar, bu yüzden büyüdüğünde de sürekli bunu kullanırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder