13 Şubat 2015 Cuma

Yardımcı Köpekler...

    Eski tarihlerden günümüze dek, köpekler insan topluluklarına yardımcı olma açısından vazgeçilmez bir unsurdur. Başka hayvan sürülerini gütmenin ve insanlara arkadaş olmalarının yanında köpeklerin başlıca görevi; evlere ve çiftliklere bekçilik etmektir.
    Günümüzde bekçi köpeklerinin diğer bir görevi de fabrika ve sanayi tesislerinin korunmasında da yardımcı olmaktadır. Ama bir köpeği yalnız olarak boş bir binaya veya başka kapalı alana kapatıp, tek başına yaşayarak, davetsiz misafirleri uzak tutmasını beklemek, köpeğin tüm toplumsal davranış kalıpları ve kişiliği açısından acımasız bir durum olacaktır. Polisin koruma ve uyuşturucu maddeler ile patlayıcıları arayıp, ortaya çıkarma konusunda ettiği köpekler ise, ender koşullarda yalnız kalırlar ve normal olarak dengeli bir yaşam sürerler, bakıcısı olan polise arkadaş gibi bağlıdırlar.
    Belirli köpek soyları, diğerlerine oranla doğuştan, genlerden gelen bir iç güdüyle daha saldırgandırlar; bununla beraber aşağı yukarı bütün köpeklerin, yabancılara karşı saldırgan olma ve sahiplerine zarar vermeme konusunda eğitim almaları gerekmektedir. Günümüzde köpekler hasta, sakat, görme engelli ve yalnız yaşayan insanlara yardımcı olmak gibi bir çok yarar iş görürler; üstelik günlük yürüyüş konusunda gösterdikleri ısrarla, sahiplerinin de egzersiz yapmasını ve sağlıklı kalmasını sağlarlar.
   Eski dönemlerde, İsviçre de bulunan dağ geçitlerinde yolculuk yapan tüccarları, çobanları, sığı satıcılarını ve bunların sürülerini koruman için, mastı türü iri köpeklerden yararlanılırdı. 20. yüzyılın başlarına dek bu köpeklerin cinslerinin hepsine İsviçre Dağ Köpeği deniliyordu. Ancak günümüzde dört ayrı köpek soy grubuna dağılmışlardır. Aynı isimli kanton kökenli Bern Dağ Köpeği, yine aynı isimli kanton kökenli Appenzell Dağ Köpeği, Luzern kantonu kökenli Entlebuch Dağ Köpeği ve Büyük İsviçre Dağ köpeği olarak ayrılmaktadırlar.
   Büyük Saint-Bernard Geçidi nde bulunan manastırdaki rahiplerin yetiştirdiği St. Bernard cinsi köpekler; dağlarda yolunu kaybetmiş yolcuları kurtarmak için eğitilmişlerdi ve bu kurtarma işini yüzyıllarca gerçekleştirdiler.
    Almanya da geliştirilmiş iki cins olan Alman Çoban Köpeği ve Bokser cinsi ikiside iyi birer bekçi köpeğidir. Bokser cinsi mastı kökenlidir ayrıca Buldog cinsi ile kırılmış bir cinstir. Eskiden ise çobanların sürülerini gütmede kullanılan Alman Çoban Köpeği, bütün dünyadaki en popüler cins haline gelmiştir ve en fazla bekçi köpeği olarak eğitilmektedirler. Bu iki cinste doğru eğitilip, yetiştirildiklerinde sadık, sevecen can yoldaşı olacak akıllı köpeklerdir. Fakat evlerde beslemeye uygun olmayan bu cinsler bol egzersiz yapabileceği, geniş alanlara ihtiyaç duyarlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder