19 Şubat 2015 Perşembe

Yetenekli ve Sevimli Dokumacı Kuşlar..

    Bu yuvalar kuş ırkının yaptığı en yaratıcı ve enteresan evlerdir. Doğa bilimcilerini dahi hayrete düşürecek derece, doğanın sanat eserleridir bu kuş yuvaları. Bu sevimli kuşlar doğada bulabildikleri her tür bitki lifini ve sapını kullanarak evlerini itina ile örüyor ve ortaya muazzam yuvalar çıkartıyorlar.
    Dokumacı kuşlar dayanıklı ve güzel evlerini inşa ederken, yapraklardan uzun şeritler hazırlayarak işe başlarlar sonrasında bir ayaklarıyla hazırladıkları şeritin ucunu dalın üzerinde tutarlarken, diğer ucuyla da özenle gagası ile örme işini yaparlar. Sanatsal bir dokuma işlemi gerçekleştiren Dokumacı Kuşlar, öncelikle oluşturacağı yuvalarının malzemeleri taze ve yeşil yaprakların ortasındaki damarlarını alırlar. Çünkü kuru yaprak ile iş yapmak zor olacağından bu malzeme hassas ve kontrolü güç olduğundan dolayı pek bir sağlamlıkta getirmeyecektir. Yuvayı örme esnasında lifler düşmesin diye düğüm atan Dokumacı Kuşlar, önce yuvanın girişini hazırlayıp daha sonra duvarların dokumasına geçerler böylelikle muntazam bir dokuma oluştururlar.
    Yağmurun parçalayamayacağı, tavanı akmayan bir yuva inşa eden Dokumacı Kuşlar, topladıkları lifleri ağızlarındaki özel salgı ile harmanlayarak çok özel bir harç malzemesi imal ederler. Bu salgı sayesinde bitki lifleri esnek ve su geçirmez bir yapıya bürünerek yuvanın çok sağlam olmasını sağlar.
    Diğer kuzenleri Afrika daki Dokumacı Kuşlar ise; apartman tarzında bol bölmeli, labirent gibi yuvalar yapabilirler. Yuvaların genişliği 4,5 metreyi bulurken yükseklikleri de 3 metre civarında olabilir. Sürüler halinde yaşayan minik dokumacılar bu apartman tarzı yuvalarda 200 çift kadar kuşun barınabilmesi için yer yapabilirler.
   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder