10 Şubat 2015 Salı

Kedilerde Hamilelik Süreci...

    Kedilerde hamilelik süresi 2 ay ve belki en fazla 2 ay bir hafta şeklinde olmaktadır. Kediler çiftleştikleri ve hamile kaldıkları dönemden 3 hafta sonra kızgınlık zamanı artık sona erer, kedi durgunlaşır. Gitgide tombullaşmaya başlar, göbek bölgesi özellikle belirginleşir ve meme uçları büyüyerek pembeleşir. Kedinizdeki değişiklik 1 ay içinde kendini iyiden iyiye göstermeye başlar, bazı kediler hamilelik döneminin başında aynı insanlarda olduğu gibi zaman zaman kusabilirler. Mesela benim kedim hamilelik döneminde, gidip kumuna kusuyordu.  Hamile kedinizin özellikle ilk ayından sonraki dönemde beslenmesine daha da önem vermelisiniz. Normal beslenme süreci aksatılmadan, ek gıdalar çok yağlı olmamak kaydıyla verilebilir. Kedilerin hamilelik döneminin 28. Gününde bebek kedilerin iç organları oluşmaya başlar. 50 gününde ise gelişimlerini tamamlamış olurlar ve annelerinin karnına ellerinizi koyduğunuzda kalp atışlarını hissedebilirsiniz. Bu dönemde kediler kendilerine çok bakamazlar, kendilerini çok fazla yalayamayabilirler, tüyleri bakımsız ve yağlı görünebilir. Ayrıca çok hızlı hareket etmez ve çok atlayıp, zıplamazlar. Sokak kedileri koruma iç güdüsü nedeniyle tanımadıklarına asla yaklaşmazlar ama bunu aksine ev kedileri, sahiplerinden şefkat, görmeye ve onun daima yanında olmasına ihtiyaç duyarlar.

    Doğum zamanı yaklaşan kedi evin içinde kendine doğum yapabilecek, korunaklı, sıcak, kapalı ve karanlık ortamlar arayacaktır.Ona bir ortam hazırlamazsanız kendisi, çekmece, masa altları, ya da bulabildiği herhangi bir seçeneği değerlendirecektir. Bu yüzden kedi hamilelik dönemine girdiği an ona peek kedi 20 dakika içinde doğacaktır ve sonrasıyla diğer yavrular doğmaya devam edecektir. Kaç yavru olacaksa bu süreç değişecektir. Benim kedim gece yarısı saat üçte doğum yapmaya başladı ve ilk sancıları geldiğinde bana miyavlayarak seslendi, bu yardım isteyen bir çağrı miyavlaması. İlk doğumunu başka yerde yapmış fakat orada rahat edemediği için diğer yavruları ona aldığım yuvada doğurmuş, ancak doğumun tamamlanması bir saat civarı sürdüğü için ilk doğurduğu yavruyu taşımadan orada bırakmıştı. Biz onu annesinin yanına götürdük, bunlara çok dikkat edin. Eğer yavru o süreçte anneden ayrı kalırsa hayatı tehlikeye girebilir. Doğum tamamlanınca anne bütün yavruları, yalayarak temizler ve emzirir.
    Yavrulardan bir ya da iki tanesi diğer kardeşlerine nazaran daha zayıf olabilir, emzirme esnasında kardeşleri onları itiyor ve engelliyor olabilir veya anne karnında iyi beslenmemiş olabilirler; doğada bu yavrular genelde ölür ancak ev kedilerinde sahiplerinin dikkat etmesiyle yaşarlar. Benim kedimin en son doğan yavrusu çok çok zayıftı ve tüyleri bile çok yoktu, öleceğini sandığımız yavru, onu iten kardeşleri yüzünden beslenemiyordu. Bu yüzden biz onu önceden diğerlerinden ayırıp anneye özel olarak emzirttik, resimdeki pamuk beyazı olan işte bu bahsettiğim yavru. Bizim anne kedinin cinsi iran kedisi ve shorthair kırması, çiftleştiği cins ise Fars cinsiydi. Simsiyah anne ve bembeyaz bir babanın yavruları bu kedicikler; hem tekir vardı aralarında, hem bembeyaz ve beyaz olup da kafasında azcık koyu renk olan da van kedisiydi mesela. Kediler genlerini atalarından aldıkları için farklı cins yavrular olabiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder