3 Şubat 2015 Salı

Kızıl ve Boz Tilkiler...

 
Köpekgiller soyunun bir kolu olan tilkilerden de bahsetmekte fayda var. Bütün tilkiler çiftleşme mevsimleri haricinde yalnız yaşarlar ve tek başlarına avlanırlar. Bedenleri uzun, yüz yapıları ince ve sivri, tüyleri çalı gibi kabarıktır. Duyu yetenekleri son derece gelişmiştir; kulakları iri ve diktir. Başlıca avları kemirgenler ve tavşanlardır; dolayısıyla doğal ortamda bu hayvanların sayısını aşağı çekme açısından yararlı bile sayılabilirler.
    Kızıl tilki dünyanın en yaygın etçil türlerinden biridir ve çocuk masallarına, öykülere ve çizgi filmlere konu olmuş kurnazlığı herkes tarafından bilinir. Tilki grubu yani Vulpes cinsi içinde, kızıl tilki dışında dokuz tilki türü daha bulunur. Kuzey ve Orta Amerika da yaşayan boz tilkiyse Urocyon cinsindendir; kızıl tilkiden farklı alışkanlıkları vardır ve ağaçlara tırmanma yeteneğiyle bilinir. Kızıl tilki, çevresine çok iyi adapte olur ve çöller ile dağlardan kent merkezlerine kadar birçok farklı ortamda hayatını sürdürebilir.
    Tilkinin pençe izleri, köpeklerin çoğu cinsine oranla küçüktür; yumuşak tabanların izleri daha uzundur ve tırnaklar sivri uçludur. Kızıl tilkinin kürkü öylesine güzeldir ki, insanlar binlerce yıldır postlarından giysiler yapmıştır ve günümüz moda silsilesi sebebiyle de hala yapmaktadır. Ayrıca birçok farklı renkte kürk elde etmek amacıyla tilkileri yakalayarak kapalı yerlerde yetiştirme yoluna da gidilmiştir. Hayvanlara önem veren birçok duyarlı insan, günümüzde hayvan kürklerinden yapılmış giysilerden uzak durmaktadır.
    Boz ağaç tilkisi kayalık dağlar ve kuzeybatı bölgesi dışında ABD de Orta Amerika da ve Güney Amerika nın kuzey kesiminde yaşar. Kızıl tilkiden biraz küçüktür. Siyah ve beyaz beneklerle kaplı boz bir postu vardır; bedeninin alt bölümleri kızılımsıdır, ama kuyruk ucu hiçbir zaman beyaz değildir.
    Kızıl tilki ağaçlara tırmanamaz; oysa boz tilkiler zamanlarının büyük bölümünü ağaçlarda geçirirler. Birçok ülkede tilki avcılığı, kırsal kesimdeki sporun bir parçası olmuştur. Usta bir etçil olan tilki, bazen kümes hayvanlarını ve av kuşlarını öldürerek çiftçilerin başına bela olurlar. Tilkileri avlamak sayılarını denetim altında tutsa dahi, günümüzde bir çok kişi tarafından bu spor zalimce bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder