19 Şubat 2015 Perşembe

Teriyer Cinsi Köpekler...(Terrier)

    İsimleri Toprak anlamındaki Latince "terra" kelimesinden gelen teriyeler, toprak kazmadaki ustalıkları ile bilinirler. Porsuk, tavşan ya da tilki, fare yalamak amacıyla yerde delikler açıp, ilerlemeleri için özel bir çaba göstermelerine gerek yoktur.
    İngiltere de çok eski geçmişe dayanan Teriyer Cinsi Köpekler her zaman avcılıkda ve spor da kullanılmak için eğitilmişlerdir. Çiftliklerde ve maden ocaklarında ortaya çıkan fareleri öldürmek için en uygun köpekler teriyerlerdir. Geçmişte İngiltere nin birçok bölgesinde sınır teriyeri, İskoç Teriyeri, Gal Teriyeri ve Yorkshire Teriyeri gibi farklı teriyer (terrier) çeşitleri geliştirilerek çoğaltılmıştır. Ama Avusyralya Teriyeri gibi yeni soylar üretilmiş bir kaç ülke daha bulunmaktadır. Günümüzün köpek kulüpleri aracılığı ile tescil edilen teriyerlerin çoğu 19. yüzyıl içerisinde ayrı cins olarak belirlenmiş ve kabul edilmiştir.
    Avustralya ya giden ilk ayak basan İngiliz göçmenleri beraberlerinde köpeklerini de götürmüşlerdir. Avustralya Teriyeri 20. yüzyılın başlarında Cairn, Dandie, İrlanda, Dinmont, Yorkshire ve İskoç teriyerlerinin karıştırılması sonucu üretilmiş bir cinstir. Norfolk Teriyeri, kökeni İngiltere nin East Anglia yöresinde  yüzyıllarca beslenmiş, yetiştirilmiş teriyerlere dayanan yeni bir ırktır. Kısa bacakları ve tel tüylü kürklü, sporla ilgili faaliyetlere yatkın, ufak tefek bir köpektir. Eskiden Norwich Teriyerinin hem kalkık kulaklı, hem de düşük kulakları türleri vardı. Bunlardan ikinci cinse 1965 yılında Norfolk adı verilmiştir. Adını doğduğu Yorkshire topraklarından alan İngiltere menşeili Airdale Teriyeri teriyer öbeğinde bulunan tüm soyların en iri olan cinsidir. Aberdeen Teriyeri 19. yüzyıl ortalarında, günümüzde soyu tükenmiş olan siyah ve sarımsı kahverengi teriyer ile büyüklüğünü ve gücünü aldığı susamuru zağarının karması olan bir melezdir. Birinci dünya Savaşı esnasında, cephede mesaj taşımak için eğitilip, kullanılmıştır. Geçmişte "Rothbury" ismiyle anılan Bedlington Teriyeri cinsi geliştirilmesinde Whippet Tazısı, Susamuru Zağarı ve Boğa Teriyesi dahil çoğu çeşit soyun katkısıyla geliştirilmiş bir cinstir.
   Benzerlerine rastlanan köpeklerin sahibi ölünce tüm sadakatiyle onları ölene dek bekleyen köpekler vardır. Her zaman sadık olan Teriyer Cinsi Köpek Bobi de Skye cinsi bir teriyedir ve İskoçya nın Edinburgh Şehrinde sahibi öldüğünde, mezarı başından ayrılmamış ve on yıl sonra orada ölmüştür. İnsanlar köpekleri yavruyken severek alıp, sonra hoyratça sokaklara atabiliyor ya da hayvan barınaklarına bırakabiliyor ama aslında köpekler tüm benlikleriyle sahiplerini benimsedikleri için bu onlar için feci bir psikolojik çöküntü hatta onların sonu olabiliyor bu konuda insanların daha duyarlı olmaları gerekmektedir.

2 yorum:

  1. Emeğinize sağlık. Benim 6 yaşında Labrador um var. Oğlum kadar seviyorum karşılıksız sevgileri var. Hiç bir şeye bizim gibi itiraz etmiyorlar. Derin anlamlı bakışları bizden iyiler. Yazınızı yeni gördüm Takipteyim . Sevgiler.
    http:// takimodam.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil