15 Haziran 2016 Çarşamba

Kirpiler Hakkında Bilmediğiniz İlginç Bilgiler


Kirpiler Hakkında Bilmediğiniz İlginç Bilgiler

    Kirpiler, Kirpigiller familyasına mensup son derece sevimli, yuvarlak bir burna, ufak kulaklara, siyah boncuğa benzer gözlere sahip memeli canlılardır. Koku alma duyuları çok gelişmiştir.  
Ayaklarında beşer parmakları bulunan kirpilerin boyları 13 ile 30 cm arasında değişiklik gösterir. Ağırlıkları da 400 gr ile 1200 gr arasında değişir. Çapları 1-2 mm olan dikenlerinin uzunluğu 1-2 cm i bulabilir.

Dikensiz Kirpi Cinsi

    Dikenleri olmayan tek kirpi cinsi Malaya Kirpisi ismindeki türdür ve saldırı anında dikenleri olmadığı için kendini savunmaya çalışırken top şeklini alır.
Ortalama 18 yıl kadar yaşayabilen kirpilerin bünyesi yılan zehri gibi zehirlere karşı dayanıklıdır. Bazı tür kirpiler saldırı anında dikenlerini düşmanına fırlatabilirler. 

Kirpi Yuvaları Nasıldır?

    Genellikle toprak altında olan kirpi yuvalarının, iki çıkış kapısı bulunur. Toprak altındaki yuvalarına yosun ve yaprak gibi bitkileri taşımak için dikenlerinden yardım alırlar. Bunu da sevimli bir şekilde yaparlar, kirpinin hoşuna giden bir yaprak olursa onun alıp taşımak için yaprağın üzerinde yuvarlanır ve dikenlerine saplanmasını sağlar, Sonrada yuvasına taşır. Kirpilerin iki ayrı yuvası bulunur ve yazlık ile kışlık yuvalar birbirinden farklıdır. Hava sıcaklığı  4 °C’nin altına düştüğünde kış uykusuna yatarlar. Genellikle gece avlanan kirpiler, böcekler, küçük memeliler, yılan yavruları gibi canlılarla beslenirler.

    Kirpilerinn ezeli düşmanları yılanlardır. Özellikle dişi kirpilerin fiziksel yapısı erkek kirpilerden daha güçlüdür. 30-39 günlük bir gecelikten sonra tek batında 3-8 yavru dünyaya gelebilir. Doğumdan henüz birkaç saat sonra yavru kirpilerin dikenleri çıkmaya başlar. 

Evcil Kirpiler Nasıl Beslenir?

    Kirpiler kedi mamalarını çok severek tüketebilirler. Fakat asla inek sütü gibi laktoz içeren gıdalar verilmemelidir. Laktozu sindiremeyen kirpiler, ishale bağlı olarak sıvı kaybından ölebilirler. Yetim kalan kirpi yavruları, yabani hayvan bakımı konusunda tecrübeleri kişilerden yardım alarak büyütülmelidir. Eğer yavru kirpilerin dişleri çıkmışsa, konserve ıslak kedi maması verilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder