11 Şubat 2015 Çarşamba

Köpek Soylarının Gelişimi...


    Spanyel, tazı ve teriye cinsi köpek soylarının bir çoğu, yüzlerce yıllık bir geçmişe dayanmaktadır. Ama eğer istenirse; iki ya da daha çok sayıda farklı soy seçilerek çiftleştirilirse yeni bir soy oluşturulabilir.
    Örneğin Sealyham Teriyesi, 14.yüzyılda İngiltere Wales Bölgesinin Sealyham yöresinde yaşamış Kaptan Edwards ın farklı soyları çiftleştirip kırarak oluşturduğu bir soydur. Zamanla yok olmuş bir soyu yeniden geliştirmek ve üretmek olanağı da bulunmaktadır. Günümüzden yaklaşık olarak yüz yıl önce soyu tükenmiş olan İrlanda Kurt Köpeği nin yeniden üretilmiş olması buna başlıca örnektir. Bu sonuca varmak için Danua Cinsi ile İskoç Geyik Tazısı cinsi ve Mastı arasındaki çiftleşmeler sonucunda yeni bir soyu üretilmiş olmasıyla varılmıştır.
    İngiltere de 1859 da yapılan ilk köpek yarışmasından önce, aynı soy içerisindeki köpekler arasında, boyut açısından büyüklük, şekil ve renk açısından önemli farklılıklar bulunuyorken, yarışmalara katılacak köpeklerde aranılan standartların bir sonucu olarak, günümüzde aynı soydan gelmiş köpekler artık fark edilemeyecek şekilde birbirlerine benzemektedir. Aslında bu genler ile aktarılan bir takım hastalıklara yol açabilecekken, ayrıca köpek soylarının bireysel niteliklerini yitirmesi açısından da zararlı olabilir. Mesela Alman Çoban Köpeklerinde sık görülen kalça çıkıklığı sorunu bunlara bir örnektir.
    Pusu Tazısı, sabırlı, çevik, zeki bir köpektir ve kavgacılığı yüzünden, genelde yasak bölgede avlanan avcılar tarafından tercih ediliyor. Tazı ve Teriye cinsi kırması bir melez olduğu için soydan çok çeşit olarak sayılıyordu. Ancak Pusu Tazısı sahipleri köpek yarışmalarına katılmalarını istediklerinden dolayı artık günümüzde cins kategorisine dahil edilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder