20 Şubat 2015 Cuma

Onların Nesli de Tehlike Altında; Tembel Hayvanlar...

    Miskin bir hayvan cinsi olan tembel hayvanın diğer adıdır. Miskin Canlısını belki de en fazla Ice Age - Buz Devri animasyonundaki miskin karakterinden tanıyor olabilirsiniz. Orta ve Güney Amerika taraflarında yaşamlarını sürdüren Tembel Hayvanların dünyalarına gelin bir göz atalım.
    Daha çok sıcak ülkelerde yaşamlarını sürdüren miskinler genellikle günde 15 ile 18 saat arası uyurlar. Genelde ağaçlarda yaşayan tembel hayvanlar, sadece ağaç değiştirmek ve tuvaletlerini yapmak için yere inerler onun haricinde keskin ve uzun pençeleri ile ağaçlara asılıp, günlerini bu şekilde geçirirler. Kürkleri genellikle kahverengi olan miskinlerin bazılarında bakteri birikimlerinden dolayı yeşermeler oluşur. 30-40 yıl arası yaşayan bu canlılar genellikle 50-60 cm boylarındadır, düz bir burunları, uzun bacakları ve iri gözleri vardır. Kürklerinde yer alan bakteriler, aynı zamanda tembel hayvan kürkünü temizlemek için yaladığında ona besin sağlayabilir. Kalın telli kürklerinin altında ikincil bir yumuşak tabakalı kürk bulunur.
    Beslenme konusunda hepçil olan bu tembel hayvanlar, bitki yapraklarını, böcekleri, ince filizler ile tomurcukları yiyebilirler. Haraketleri gayet yavaş olan bu canlılar yerde iken 1,5 metre mesafeyi bir dakikada yürüyebilmektedirler. Tehlike anında bu hızlarından daha hızlı hareket etseler bile, yine bir dakika içinde yalnız 4,5 metre yol alabilirler ve bu eylem de hemen hemen bütün enerjilerinin tükenmesine yol açar.
    Tuvaletleri konusunda idrarları ve dışkılarını yapmak için haftada sadece bir kez ağaçlardan yere inan bu canlılar, sindirim sistemleri haddinden fazla yavaş çalıştığı için ayda bir kez tuvaletlerini yapsalar dahi onlar için pek sakıncası olmaz.
    Tembel hayvan miskinlerin hamilelik süreleri altı aydır ve yavru miskinler 5 haftaya kadar annelerine sarılarak yaşarlar. Memeli türde olan bu canlılar palmiye ağaçlarına yuva yapıp kendilerine ve yavrularına kamufilajlı bir ortam sağlamış olurlar.
    En fazla Güney Amerika da bulunan yağmur ormanlarında yaşamlarını sürdüren miskinler, yağmur ormanlarının kaçak olarak kesilmesiyle, doğan yıkım sonucu hem hayatları, hem de evleri tehlike altına girmiştir. Bu canlılar soyu tehlike altında olan canlılar grubundandır. Yavaş hareket etmeleri, insanların doğaya müdhale etmesi ileriki yıllarda onların neslinin tükenmesine sebep olabilir.
Bazı kişiler bu sevimli canlıları evlerinde evcil hayvan olarak da beslemektedirler. Düşünsenize tuvalet konusunda o kadar sıkıntısı yok, evi dağatacak enerjisi yok, sabah bir köşeye bırakırsınız, akşam siz döndüğünüzde anca biraz uzaklaşmış ve uyuyakalmış olur. Şaka bir yana umarım kimseye zararı olmayan bu tembel hayvanların nesli tükenmez ve soyları bir şekilde devam ettirilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder