18 Şubat 2015 Çarşamba

Nesli Tükenen Mary River Kaplumbağası...

    Dünyanın en ilginç ve en egzotik kaplumbağası Mary River Kaplumbağası. Avustralya nın tropik ve egzotik iklimi ve canlı çeşitliliği paha biçilemez şekilde. Ancak malesef Mary Rivar Kaplumbağaları nesli tükenen hayvanlar listesinde ikinci sırada bulunuyor.
    Güney Doğu Queensland ın Mary River nehrinde yaşayan bu kaplumbağalar, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya ve diğer kaplumbağa türlerine nazaran oldukça değişik görünüme sahip, kısa boyunlu bir kaplumbağa türü. Vücudunda bulunan kanallar aracılığı ile suyun altında da oksijen alabilme yeteneği olan bu canlılar gerçekten çok nadide varlıklar.
    Avustralya da kabul edilen en büyük canlı türlerinden biri Mary River Kaplumbağaları. Kabuk uzunluğunun 50 cm i geçik olanları gözlemlenmiştir. Genel renkleri kahve tonlarda, paslı kızılmsı ve siyaha doğru koyu tonlarda olan Mary River Kaplumbağlarının kabuğu düz ya da desenli olmaktadır. Su altında rahatlık nefes alabilen bu kaplumbağalar, düzenli aralıklarla da su üstüne çıkmaları gerekmektedir. Göğüs kısımları krem rengi ve açık soluk pembe renkleri arasında değişiklik göstermektedir.
    Kafasında saç gibi duran kısım ise ona sevimlilik katmakla beraber, aslında asalak yaşam için orada olan alg yosunu öbeğidir. Qeensland Doğa Koruma Yasası ve Federal Çevre Koruma ve Çeşitliliğin Korunması Yasası kapsamınca nesli tükenme tehlikesinde olan canlılar dahilindedir.
    Neslinin tükenme nedeni yine kuşkusuz insanlar... Doğal su kaynaklarının çeşitli sebeplerle kirletilmesi ya da kurutulması, zaten yavaş hareket eden bu canlılar için acımasız sonu hazırlıyor. Eğer ülkemizde olsaydı nesli çoktan tükenmişti diyorum. Çünkü geçmiş yıllarda Türkiye nin doğa bölgesinde bazı kişiler tarafından öldürülen Anadolu Leoparı koruma altında olan bir türken hoyratça öldürülüp, parçalanmaya çalışılmıştı. İnsanların davranışları konusunda malesef çok daha fazla duyarlılığa ihtiyaç var...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder