27 Şubat 2015 Cuma

Avustralya lı Tazmanya Kaplanı...

    Yakın bir zaman 1936 ya dek yaşamlarını Tazmanya Adası nda sürdüren nesli koruma altındaki bu canlılar, 20. yüzyıla dek ulaşamamış ve nesli tükenmiş canlılar grubuna dahil edilmiş.
    Çok ilginç bir canlı türü olan Tazmanya Kaplanları sırt bölgesinden aşağıya doğru paralel inen siyah çizgileri yüzünden ve Kuzey Yarım küre yırtıcılarına benzemesinden dolayı kaplan ismini almış. Avustralya kıtasında yaşayan pek çok egzotik canlı gibi bu canlı da, iki keseli memeli türü olarak eşsiz bir kategorideydi. Erkek cinsleri de dişiler gibi keseli olan bu canlılar, bilinçsizce katledilmenin kurbanı oldular...
    İngilizlerin yeni kıta Avustralya ya ilk göç ettikleri zamanlardan beri doğayı bilinçsizce avlanmak ve katletmek uğruna bir çok canlı türü Avustralya da yok olmuştur. 1777 de Tazmanya Adası da İngiliz Krallığına dahil edildi ve buraya da insanlar yerleşmeye başladı. Çiftçilikle uğraşan köylü gruplar, koyunlarını saldırıp, öldürüyor gerekçesiyle, uzun yoldan gelerek yerleştikleri bu canlıların evine saygı duymayıp, üstüne bir de onları avladılar.
    Tazmanya Kaplanları sadece bu bölgede yaşıyorlardı ve en sonuncu Tazmanya Kaplanı 1936 da öldüğünde, artık gelecek nesiller için resimlerde varlıklarını sürdürmeye mahkum oldular. Avutralya Kıtasında yer alan ve günümüze dek nesli tükenen birçok canlı arasında bugüne kadarki en büyük canlı Tazmanya Kaplanıdır.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder