12 Şubat 2015 Perşembe

Av Köpekleri ve Avcılık...

    Yaban hayvanlarını avlamak için av köpekleri eğitilip, kullanılmaktadır. Bu gelenek yüzlerce yıl öncesine dayanır ve tüm dünyada avcılık ve av köpeği yetiştirmek yaygındır.
    Ortaçağ da yanında köpekleriyle at sırtında avlanmanın Avrupa da kralların ve feodal soyluların yaşamında bir güç göstergesi anlamında önemli bir yeri vardır. Avcılık, şövalye turnuvaları ve savaşlar için gerekli olan bir çalışma sayılıyordu. Avcılıkla ilgili kurallar ve yasalar son derece karmaşıktı; belirli bir kesimdeki hayvan türlerini yalnızca soylular avlayabiliyorken diğer kesim bu hayvanları avlayamıyordu. Halkın sınıf türü burada da kendini gösteriyordu. Önemli av hayvanları, erkek ve dişi kızıl geyik, yaban tavşanı, yaban domuzu ve kurttu. Alageyik, karaca, tilki ve yaban kedisi ise ikinci sırada gelmekteydi. ve bu ikinci grup kovalanan hayvanlar diye isimlendirilmekteydi.
    Koklayarak, ve görerek iz sürebilmek için özel yetiştirilmiş tazılar ve zağar cinsi köpekler av zamanlarda farklı zamanlarda kullanılır, kral saraylarında ve soyluların malikanelerinde bu köpeklere özel kulübe yuvaları bulunurdu. En değer verilen av köpekleri ise erkek tazılardı. Ortaçağ daki avcılardan çoğu 12 tane koşan tazı ile avını ürküterek, avın saklandığı yerden çıkmasını sağlayan zağar sürülerine sahipti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder