15 Şubat 2015 Pazar

İlginç Av Köpekleri Tazı ve Zağarlar..

    Çok çeşitli özellikler taşıyan köpekler; evcilleştirilmelerinden kısa süre sonrasında ve günümüzden de yaklaşık 6 bin yıl kadar önce farklı gruplara ayrıldılar. En özgün grup olan av izleme köpekleri de iki gruba ayrılmıştır. İngiliz Tazısı ve Afgan Tazısı gibi görerek iz sürek köpekler ile Bloodhound gibi koku alarak iz sürek zağar grubundaki köpekler.
    Av sırasında, ince ve narin yapılı olan çok hızlı koşan tazılar avı kovalamada, daha hantal yapıda olan zağarlar avın yerini tespit edip, ortaya çıkmasını sağlamada kullanılıyordu. Tazılar ve zağarlar, diğer köpeklere göre daha iri yapıdadırlar. Eskiden tazı olarak eğitilen ve kullanılan ve şimdi zağar grubuna dahil edilen İrlanda Kurt Köpeği en ağır köpeklerden biridir; küçük cüsseli porsuk zağarı ise en minik soylar arasında bulunmaktadır. Birçok tazı ve zağar cinsi hala avcılıkta kullanılmakta olsa bile bazıları evde beslenen gruba dahil olmuşlardır. Küçük cüsseli cinslerin ömürleri 15 kadarken, daha iri cüssede olan köpeklerde bu süre diğerlerinin yarısı kadardır.
    Afgan Tazısı; zarafeti ve güzel ipeksi uzun tüyleriyle, ilk kez geliştirilen Afganistan da krallık ailesince ceylan avlarında kullanılıyordu. 20. yüzyılların başlarında İngiltere ye götürüldükten sonra, tüyleri daha uzun ve ipeksi hale getirildi. Günümüzde son derece popüler bir yarışma köpeği olmasının yanında, avcılık ve yarışçılık iç güdüleri hala genlerinde bulunmaktadır. Ortaçağ dan bu yana çok az bir değişim geçiren Tilki Zağarı, günümüzde hala tilki avlamada kullanılmaktadır. Yüzyıllar boyunca avcılık için yetiştirildikleri ve büyük sürüler halinde yaşamaya alıştıkları için, Tilki Zağarları yalnız yaşayan ev köpekleri statüsüne çok uzaktırlar.
    Mağrur ve iri bir köpek olan Bloodhound artık günümüzde avdan çok bekçi köpekliğine terfi etmiştir. Amansız bir iz sürücü olduğuna dair anlatılan hikayeler sadece bir efsane boyuntundadır. Gösteri standartları yüzünden yapılan soy geliştirmeler sonucunda, kafa çevresindeki deri kıvrımlarının yaşlandıkça sarkması, köpeğe ileride çeşitli sağlık sorunları ve körlük gibi problemler doğurmaktadır.
    Almanya da geliştirilmiş Porsuk Zağarı cinsi, aslında toprağı kazarak porsukların çıkmasını sağlayan bir tür teriye kökenli cinstir. Fakat almanca ismi Dachshund olan köpeğin ismini ingilizceye çevirirken hund kelimesi hound olarak teleffuz edildiğinden bu köpeğin zağarlar grubunda yer almasını sağlamıştır. Normalde 5,5 kiloyu bulan ağırlıklarıyla yaygın bir ev köpeği cinsidir.
    İralanda Kurt Köpeği ortaçağ dan günümüze dek, kurt avlamada kullanılan tazı soyu, 19 yüzyılda İrlanda da son kurdun öldürülmesinden bir asır sonra ortadan kalkmıştır. Bir İngiliz subayının 19. yüzyıl sonlarında başka soyları çiftleştirme yöntemiyle yeniden geliştirdiği ve daha sonra iri bir yapısı olan İrlanda Kurt Köpeği 94 cm i bulan omuz yüksekliğiyle dünyanın en uzun köpeği sayılmaktadır. Oysa eski İrlanda Kurt Köpeği daha çok kabarık tüylü bir tazıya benziyordu.
   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder