7 Şubat 2015 Cumartesi

Sıcak ve Soğuk İlklim Tilkileri

    Tilki türlerinin tümü dünyanın ılık yerlerinde yaşayıp sıçanları, fareleri, küçük tavşanları ve küçük kuşları avlayarak rahat bir yaşam süremeyebilirler. En soğuk, en sıcak topraklarda son derece sert koşullar altında yaşayan bir kaç tilki türü de vardır. Kutup Tilkisi Alaska, Kanada, Kuzey Avrupa ve Asya' nın Kuzey Kutup Bölgelerindeki tek tilki türüdür.
    Yiyecek peşinde 6 bin hektarlık bir yeri dolaştıkları bilinen bu tilkilerin, ısı kaybını azaltan kısa kulakları ve vücutlarını sıcak tutan sık dokuya sahip kürkleri vardır. Dünyanın en sıcak çöllerinde de bir grup farklı tilki türüne rastlanır. Genellikle çok az yiyecek kaynağının bulunduğu sıcak bölgelerde yaşayan tilkiler, avcılığa ve leş yemeye uyum sağlamışlardır; bu yüzden yiyecek aramak için geniş alanları dolaşırlar. Sıcak ve kurak çöllerde yaşayan tilkilerin serinleme işine yarayan çok iri kulakları, az yiyecekle yaşayabilmelerini olanak veren küçük bedenleri ve kısa sık tüyleri vardır. Yoğun gündüz sıcaklığında inlerde ya da kum deliklerinde yaşar ve aslında gündüze nazaran çok soğuk olan gecelerde avlanmaya çıkarlar.
    Kutup Tilkisi dört farklı post renginde görünebilir. Kışlık beyaz postları olan tilkiler, Kuzey Kutbunun hemen her zaman karla kaplı yukarı kesimlerinde yaşarlar, kulakları çok küçük ve kısa, post ise uzun ve kabarık tüylüdür. Yaz geldiğinde ise kahverengi ve beyaz bir posta bürünecektirler. "Mavi Tilki" ismi ile adlandırılan daha az yaygın kutup tilkisi türü ise kışın çelik rengine çalan kurşuni postu, yazın baştan aşağı kahverengiye dönüşür. Kutup Tilkileri renk değiştirme zamanının geldiği ilkbahar ve sonbaharda, yani yılda iki kez tüy döker ve renk değiştirirler. Aynı insanların yazlık ve kışlık giysileri olması gibi onlarda postlarını yeniler ve iklime ayak uydururlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder