17 Şubat 2015 Salı

Kuş Avında Yararlanılan Köpek Cinsleri...

    Spanyeller, Setterler, Puanterler yani namı-ı diğer Pointer lar ve avcılık güdüleri gelişmiş avını bulup sahibine getiren köpeklerin genel olarak tümü "kuş avı köpeği" ismiyle adlandırılırlar.
    Kulübelerde yaşamak için üretilmiş bu cinsler, genellikle insan canlısıdır ve saldırgan değillerdir. Günümüz şartlarında en çok eğitilip, kullanıldıkları alan, tüfekle yapılan kuş avcılığında avı getirme görevidir. Yalnızca "işaret etme" ve "yer belirtme" konusunda eğitilmektedirler. Kuşları bulabilmek adına havayı koklarlar ve sonrada çömelip, sessizce durarak, avcıların peşinde oldukları kuşların varlığını belli ederler; avı koklama gibi huyları bulunmamaktadır. Ölü ya da yaralı avlarını dişleri ile tutarak, hırpalamadan getirmek için, ağızlarının yumuşak yapıda olması gerekir. Eğitimlerinin çok olumlu geçtiği bu zeki kuş avı köpekleri, sadece avcılık ya da spor konusunda değil, refakat köpeği veya ev köpeği olarak da kolay bir şekilde eğitirler ve uyumludurlar. Örneğin Labrador Cinsi dünyanın en iyi yardımcı köpeği ve en gözde refakat hayvanıdır.
    Kızıl, ipek gibi tüyleriyle İrlanda Setteri, her ne kadar kibar huylu bir köpek olsa dahi, son derece gergin ve dikbaşlı olduğundan, kuş avı konusunda güvenilmez sayılmaktadır. İngiliz Setterler ise; kuş avı köpeklerinin soyu en eskiye dayananlarındandırlar. Soylarının en eski ve en güzel olanı İngiliz Setterlerdir. Kökenleri spanyellere dayanan setterler, kuşları ürküterek, havalandırmak için eğitim alırlar. Ortaçağ döneminde ağ kullanılarak yakalanan kuşlar, daha sonraki zamanlarda ise havalandıklarında tüfeklerle vurulmaya başlanmıştır.
    Amerikan Cocker lar aslında eskiden bir kuş avı köpeği olarak yetiştirilmiş olan ancak, günümüzde ev köpeği ve show köpeği olarak beslenen Amerikan Spanyeline verilen "cocker" ismi, "woodcock" yani orman horozu denen kuşları ürkütüp havalandırma yeteneğinden dolayı verilmiştir.
    Kuş avının vazgeçilmez bir diğer köpek ırkı ise Puanter Pointer Cinsi Köpeklerdir. Av kuşlarının yerini burunlarıyla işaret eden bu köpekler, tüfekle kuş avcılığında vazgeçilemez hale gelmişlerdir. Spanyel Cinsi, genelde ördek avı konusunda yetiştirilir, ördek avı esnasında avcı ve köpek mecburen ıslanırlar fakat yüzlerce yıldır su köpekleri olarak yetiştirilen bu Spanyeller, kuş avcılarının can dostu ve en iyi yoldaşlarıdır. Kuş avı köpeklerinin özel tasmaları vardır, uzun kayışları olan bu tasmalar olası av durumunda, köpeklerin tasmadan kolay kurtulup koşabilmesi için tasarlanmışlardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder