23 Şubat 2015 Pazartesi

İlginç Hüthüt Kuşu..

   Bazılarının ibibik te dediği Hüthüt kuşu sıcak kesimlerde, Avrupa, Asya, Afrika ve Madagaskar civarlarında hayatlarını sürdürürler. Kafalarındaki siyah karizmatik dik tüyleri onlara ayrı bir hava katar.
    Uzun sivri ve ucu hafif kıvrık bir gagası vardır ki bu dar yerlerdeki böcekleri çıkartarak, yeme kolaylığı sağlar. Onu başındaki yelpaze kıvamındaki dik tüylerden tanımanız mümkündür. Biraz ağaçkakan özelliği göstererek, çalı çırpılarla yuva yapmak yerine ağaç kovuklarında yuva yapmayı tercih ederler. Tek eşli olan bu canlılar, eşleri ölse dahi başka bir eş bulmadan yalnız yaşamaya devam ediyorlar. Hüthüt kuşu efsanesi Hz. Süleyman a gizli işaretleri göstermek ve yol göstermek amaçlı öterek yardım etmiş olması şeklindedir.
    Ani hareketlerle avlanan kısa bacaklı Hüthüt Kuşları, insanlara karşı da oldukça sıcak kanlı ve uyumlu oldukları için çabuk alışabilirler.
    Hüthüt kuşları hakkında Anadolu da anlatılmış bir iki efsane bulunmaktadır. Bu efsanelerde Hüthüt kuşu güzel bir kız olarak evin gelinini tasfir etmektedir. Kaynanasının tembelliği ve ürkekliğinden dolayı sevilmeyen gelinini Allah a havale ederek yalvar yakar istemez ve sonunda kız Hüthüt kuşu olur. Kaynanasının bedduaları bitmek bilmez yuvan pislikten görünmesin çok kötü koksun diye beddualar yağdırır. Hüthüt kuşları gerçekten de yuvaları konusunda çok pistirler, kötü kokusu yüzünden yuvalarına yaklaşmanız mümkün değildir.
   Diğer bir efsanede ise yine bir genç kız bir eve gelin gider ve kayınpederinin onu saçını tararken saçı açık olarak görmesine üzülür, içerlenir ve utanır. Bu eski Anadolu efsanesinde ise Hüthüt kuşuna dönüşmüş kızın saçındaki tarağı kafasındaki tüyler olduğu tasfir edilir.
   Bu Anadolu efsaneleri yanı sıra kahverengi tonlarında siyah benekleri olan sevimli bir kuştur. Göç zamanı geldiğinde sürüye katılmasına rağmen, eşi yoksa normal hayatında yalnız yaşamayı yeğler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder