24 Şubat 2015 Salı

Alaycı Kuş - Mocking Bird...

    Alaycı kuş; belki de çoğu kişinin The Hunger Games yani Açlık Oyunları ile tanıdığı ve serinin 3. filmi olan Alaycı Kuş ile de akıllara kazınmıştır.
    Filmde söz konusu olan Alaycı Kuş ingilizcesi Mockingjay olarak telaffuz edilmektedir. Ancak tam olarak öyle bir kuş türü yoktur. Alaycı Kuş olarak geçen ve doğada yaşayan kuşların ismi Mocking Bird tür. Fakat Jay kelimesine sahip bir diğer kuş da Blue Jay olarak isimlendirilen çok güzel mavi tonlardaki süslü bir ekin kargası cinsidir. Bu durumda filmdeki Mockingjay in bu iki kuştan esinlenerek oluşturulmuş bir tür olduğunu söyleyebiliriz. Sadece doğada bulunan Mocking Bird Alaycı kuşunu kullanmamış olmaları, bence bu kuşun çok da albeniye sahip bir tüy renginin olmamasıdır, fakat fiziksel özelliklerinden kanatlarının açıldığındaki hali benzemektedir. Bluejay olan süslü ekin kargasının ise kafasındaki ibiğini ve mavili tonlardaki çok hoş renklerini kullanmışlar. Onun dışında bu kuşunda kanatları açıldığında diğeriyle aynı görünmektedir. Gelin iki kuş arasında farklara göz atalım.
     (Mocking Bird) Alaycı Kuş; Bu sevimli kahve ve gri tonlarındaki kuşlar kendi türleri başta olmak üzere, 20 den fazla kuş türünün seslerini arka arkaya tekrarlayabilirler ve  27 cm boyutlarındadırlar. Amerika Birleşik Devletleri nde Missisipi Eyaletinde sembolleşmiş bir kuştur. Kuzeyden güney kesimlere dek çoğu bölgede yaşamını sürdürebilir.
 
    (Bluejay) Mavi Alakarga; Bu kuşların kafa bölgesinden kuyruğa dek açıktan koyuya değişen mavi tüyler bulunur. Kafasında sevimli bir ibiği vardır. Bu kuşun rengi uçarken çok farklıdır, yanar dönerli renkleri, siyahtan, masmavi renklere oradan da beyaza doğru döner. Vücudundaki tüy renkleri ışığın tonlarıyla buluşunca kırılıp, rengi değişiyormuş izlenimi verir. Boyut olarak 28 cm civarındadırlar. Amerika nın kuzey ve orta bölümlerinde sıkça karşılaşılacak canlılardır. Bu güzel kuş için karga dediğimizde bizdeki siyah kargalar akla geleceği için onlara tam olarak benzememekle beraber kargagiller familyasından ama kendisi son derece süslü ve güzeldir diyebiliriz.
    Sesleri diğer kargalara nazaran daha farklı, çeşitli ve alarm gibi yüksek ve bazen de martı çığlığını andıracak şekildedirler. Ancak istedikleri zaman birçok farklı sesi de çıkartabilme yetenekleri vardır. Özgürlük düşkünü Bluejay Mavi Alakargaları eğitmek zordur, bir yere hapsedildiğinde agresifleşebilirler, belki yavruyken evcilleşmeleri daha kolay olabilir. Ama özgürce doğada, etrafımızda böyle güzel renkli canlılar uçması bile harika bir bir şey olurdu.

3 yorum:

  1. bu bluejay mavi alakarga gerçekten muhteşem bir kuş çok güzel

    YanıtlaSil
  2. çok başarılı bir paylaşım olmuş.
    Kuş İsimleri yöneticisi olarak başarılarınızın devamını diliyorum. Tags: erkek Kuş İsimleri - dişi Kuş İsimleri

    YanıtlaSil