28 Mart 2015 Cumartesi

Ahal-Teke Türkmen Atları...

    Bu eşsiz güzellikteki canlılar Türkmen atları. Ahal Teke Atları tam 3000 yıl önce insanların evcilleştirdiği ilk atlardır.
    Özellikle Türkmenistan olmak üzere Orta Asya da yaygın bir at türüdür. Eski dede korkut ve Manas Destanı gibi destanlarda da bu güzel Ahal Teke atlarının adı geçmektedir. Türkmenistan a bağlı Ahal şehrinde yaşayan Teke Türkmenleri bu atlara isimlerini vermişlerdir.
    Muhteşem güzellikteki Ahal Teke Atları, kendilerini diğer atlardan ayıran dik duruşları, narin hatları, ince uzun boyunları, uzun bacakları ve küçük kalçalarıyla oldukça hoş bir görünüşe sahiptirler. Bir çoğu Ahal Teke Atının badem gözlü gibi görünmesinin nedeni, gözlerinin etrafındaki siyah çerçevedir.
    Bedenleri hafif metalik parıltılara sahip bu güzel atların kürkü yumuşak, ince ve kısa tüylerle kaplıdır. Çok akıllıdırlar. Esnek bedenleri ve rahat hareketleri ile gösteri ve eğitimlerde hemen hemen çoğu atın zorlandığı kısımlarda, onlar oldukça yetenekli ve başarılıdırlar. Çok duygusal ve sezgileri güçlü atlardır. Türkmen atları olduklarını tek biniciye alışık olup, onun tüm ifadelerini hemen anlayabilmelerinden tanıyabilirsiniz. Sahiplerine oldukça bağlı olan Ahal Teke Atları bazı zamanlarda da inatçıdırlar.
    Tarihine bakılırsa, buzul çağından kalma, donmuş ya da mumyalanmış at cesetlerinin de Ahal Teke Atlarına ait olması bu atları belki de tek safkan ırk yapıyor olabilir. Avrupada ki çoğu at soyunda Ahal Teke kanı vardır.
    Türkmenlere ait halılar ve Türkmen köpek ırkı kadar, Ahal Teke Atları da onların simgesidir ve milli hayvanıdır. Namı dünyaya yayılmış Ahal Teke Atlarının bir rivayete göre Avrupaya ilk ayak basışlarının, viyana kuşatmasına dayandığı söylenmektedir.
   Bu dayanıklı atlar, günde 200 kilometre koşabilirler ve 3-4 gün civarı aç ve susuz dayanabilirler. Üzerindeki binicisini de rahat ettiren Ahal Teke Atları, dört ayağı yerden kesilse dahi 3 saniye süre boyunca havada kalabiliyor ve bu şekilde de binicisine yerlerdeki oyukları, çukurları hissettirmeden konforlu bir yolculuk yapma hissi sunuyor. Bu sayededir ki Türkler Orta Asya da rahatlıkla yol alabilmiş ve ciddi ilerlemeler kat etmişlerdir. Dünyaca Altın at (Golden Horse) ve Akhal- Teke Horse olarak tanınan bu güzel atlar, soyları tükendi söylentileri ortaya çıksa da bunları yalanlıyor. Bu güzel atların fiyatlarıysa oldukça yüksek...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder