2 Nisan 2015 Perşembe

Sürüngenlerin İlginç Üyeleri; Gekolar (Gecko)...

    Gekogiller familyası adında bir grubun üyeleri olan Gekolar (Geckos), kertenkelelerden farklı özelliklere sahip ilginç canlılardır.
    Gececil bir kertenkele ailesinin akrabaları olan gekolar sıcak iklim canlılarıdır ve sesi, damaklarına dillerine vurarak ses çıkartmayı severler. 1,5 cm olan boyutlarda gekolar olduğu gibi 60 cm boyunda olanları da vardır. Çok iyi tırmanan sürüngenlerdir.
    Gekoların en büyük ve ilginç özelliği ise, göz kapaklarının olmayışı ya da göz kapaklarının hareketsiz oluşu şeklinde açıklanabilir. Gözlerini kırpamayan gekolar, gözlerine yapışan tozu ve diğer maddeleri temizlemek için ilginç bir yöntem ile dillerini kullanırlar. Dilleri ile gözlerini sürekli yalayıp, hem nemli gözlerini nemli tutmayı, hem de gözlerini kirden arındırmayı başarırlar.
    Ancak Leopar Gekosu ismi verilen gekogillerden bir canlı olan bu sevimli yaratığın göz kapakları hareketlidir. Yine bu ailede 30 civarı farklı tür ilginç bir şekilde evrimleşerek, diğer gekolara nispeten göz kapaklarının hareketli olması sağlanmıştır. Normal gekolar (Gecko) Akdeniz ülkelerinde görülürken, Leopar Gekosu Asya nın çöllerinde, Hindistan ve Pakistan gibi ülkelerde görülebilir. Çöl iklimi gereği bu canlıların gözlerini kapatabilmeleri çok önemlidir.
    Çeşitli böcekler ve fareler bu canlıların besin zincirini oluşturur. Her 3-4 ay da bir olarak ilginç bir şekilde ağızlarında bulunan 100 dişi birden değiştirebilirler. Diğer sürüngenler gibi tehlike anında ve gerektiğinde kuyruklarını bırakarak, daha sonra yeni kuyruk oluşturabilirler. Çiftleşme dönemlerinde eşleri onları ısırırsa yine tehlike anındaki gibi kuyruklarını bırakabilmektedirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder