26 Mart 2015 Perşembe

Sinekler Ellerini Niçin Ovuşturur?

    Herkes kesinlikle bir anda olsa özellikle kara sinek diye tabir ettiğimiz sineklerin ellerini ovuşturduğuna tanık olmuştur. Aynı hareketi arka bacakları için de yapıyorlar.
    Bir yere konan sineği kovalasınız dahi, gelip yine aynı yere konduğunu gözlemlemişsinizdir. Ve yüzeye her konduğunda aynı hamleyi tekrarlamaya başlar, ellerini birbirine sürterek ovuşturma hareketi yaparlar. Bazen de aynı hareketi başlarını temizlemek için ellerini başlarına sürterler. Sinekler Ellerini Niçin Ovuşturur sorusunun altında yatan bilimsel açıklama ise şu; sinekler her zemine konabilen ve ters ya da düz olsun çoğu böcek gibi her zeminde rahatlıkla yürüyebilen canlılardır. Bunun sebebi, ayaklarında bulunan kılların yapışkan bir madde üretiyor olmasıdır.
    Bu kılların ürettiği yapışkan sıvı sayesinde sinek, ters şekilde de olsa zeminde rahatça yürüyebiliyor. Bu kıllar sürekli bu maddeyi salgıladıklarından dolayı, sinek hep aynı yüzeye yapışıp kalmamak için, yüzeylere, zeminlere her konuşunda ellerindeki ve ayaklarındaki bu maddeleri temizlemek zorunda kalıyor.
    Sineklerin başlarını temizlemelerinin de bir nedeni var. Sineklerin baş kısımlarında bulunan altı göz, ortalama olarak tam 400 bin ommatidden yani gözcükten oluşan eşsiz bir görme sistemine sahip. Her bir gözcük farklı noktaları görüyor ve bu görüntüler beyinde birleşerek ortaya anlamlı bir görüntü çıkartabiliyor. Fakat her minik gözcük tek başına da bir gözün görüşüne sahip şekilde donatılmış. Aynı zamanda uçuş hızları da göz önünde bulundurulursa, sinekler bir insandan 4 kat daha hızlı renk değişimlerini ve görüntüleri fark ederler. Ayrıca gerek uçuş sırasında, gerekse bir yere konduğunda gözleri arkalarını da görmelerini sağlıyor.
    Sineklerin muhteşem yapıya sahip gözlerinin göz kapakları olmadığı için, sürekli ellerini başlarını sürterek aslında gözlerini temizlemeye çalışıyorlar. Ön ayaklarıyla yaptıkları bu temizleme hareketi, daha iyi bir görüşe sahip olmaları için oldukça gerekli. Tam bu temizlik anında sinekler oldukça savunmasız oluyorlar, bu yüzden sinekleri bir yere konduğunda öldürmek, uçarken öldürmekten daha kolay. Yüzeye konduğundan kendini temizlerken, sineklik hamlesinin üzerine geldiğini de fark edemiyorlar malesef...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder