6 Mart 2015 Cuma

Uçamayan Tek Papağan Türü; Kakapo Papağanı...

    Sevimli mi sevimli Kakapo Papağanları uçamayan tek papağan türü olması ve tombul bedenleriyle oldukça sevimli bir kuş türü. Ama malesef çoğu egzotik canlı gibi onunda nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya...
    Yeni Zellanda ülkesinin güzelliklerinden ve yerlilerinden biri olan Kakapo Papağanı da Kiwi kuşları gibi egzotik ve ilginçtirler. Uçamamaları, kediler ve farelere yem olacakları anlamına geldiği için, Kakapo Papağanları çok ücra köşelerde yuvalanmışlardır. Zaten dünyanın en nadir rastlanan papağanı konumundaki Kakapo Papağanları, şuanki nüfusuna göre 100 den az kalmış durumdadır. Bu tombul kuşlar 3,5 kilo civarındaki ağırlıklarıyla diğer papağanlara nispeten eşsizdirler.
    60 cm civarındaki boylarıyla kaçarak ağaçlara hızlı bir şekilde tırmanabilirler. Çeşitli otlarla, böceklerle, yapraklarla ve meyvelerle beslenen Kakapo Papağanları, diğer kuşlara nispeten değişik olarak yılda 2 kez yumurtlarlar ve açtığı çukurlara tek seferde 2-3 yumurta bırakırlar.
    Kolay evcilleştirilebilen, eskiden evlerde evcil hayvanlar olarak da beslenen Kakapo Papağanları çok sadık ve sevecenlerdir. Tüylerinin desenli ve yeşilimsi tonları, yaşadıkları Yeni Zellanda topraklarında bulunduğu ormanlarda harika bir kamufilaj sağlar.
    İleriki yıllarda yeni nesillerin de sadece fotoğraflardan görüp, bilebileceği cinsler arasında yerini alacağı neredeyse kesin olan güzel bir hayvan türü olan Kakapo Papağanları, harika bir türün nadide örneklerinden biri...
   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder