22 Mart 2015 Pazar

Dinozorların 160 Milyon Yıl Boyunca Hayatta Kalma Sırları....

    Dünyanın yaşı 5 milyara yakındır. İlk Dinozorlar ise bundan 220 milyon yıl önce ortaya çıktı. Ne kadar uzun bir zaman dilimi öyle değil mi?
    Bu uzun zamanları hayallerimizde canlandırmak ve gerçekten var olduklarına inanmak bile çok güç. İlk bakışta dinozorlar zamanın en başında yaşamışlar gibi görünse de Dünya, onlardan milyarlarca yıl önce de vardı.
    Dinozorlar Dünyada Kaç Yıl Hüküm Sürdüler?
Dinozorlar yeryüzünde yaklaşık 160 milyon yıl gibi uzun bir süre hüküm sürdüler. İnsanoğlunun ise yalnızca üç milyon yıldır var olduğunu düşünürsek, dinozorların başarısına ulaşmamıza daha çok var demektir.
    Dünya Değişiyor
Başlangıcından bu yana Dünya büyük ölçüde değişime uğramıştır. Kara parçaları, denizler, hayvanlar hava şartları, iklimler ve bitkiler bu derin değişimlerden payına düşeni almışlardır. Dinozorlar bile bu şartların sonucunda evrim geçirmişlerdir.
    Dinozorların yumurtaları; oldukça kalın kabukluydu. Bu kabuk içerideki yavruyu koruyor ve içindeki özel bağ sayesinde yavru güven içinde büyüyordu.
    Dinozorların Hayatta Kalma Sırları 
Dinozorların hayatı hayvanlar alemi için büyük bir başarıdır. Yeryüzünde 160 milyon yıl yaşamalarının nedenleri şöyle sıralanabilir:
- Çevreye uyum sağladılar.
- Pullu ve su geçirmez derileri sayesinde korundular ve kuru kaldılar.
- Sert kabuklu yumurtaları sayesinde pek çok yavru yaşadı.
- O dönemde yaşayan öteki hayvanlara oranla daha kolay yürüdüklerinden kolayca yiyecek bulup, düşmanlarından kaçtılar.
- Bazı dinozorlar ot bazıları da et yediklerinden sıkıntı çekmediler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder