8 Mart 2015 Pazar

Tiran Dinozorlarının Kralı; T-Rex

    T-Rex olarak bilinen dinozor, dört araba uzunluğunda, en uzun zürafa boyunda ve Afrika filleri ağırlığında dehşet verici bir canlıydı. Uzun boylu bir insanın başı, T-Rex in ancak bacağının yarısına dek ulaşabilirdi.
    T-Rex in çıkardığı seslerin  nasıl olduğu günümüzde bilinmiyor. Ancak bu sesleri yavrularını çağırmak ve diğer T-Rexlerle haberleşmek için çıkardığı düşünülüyor. T-Rex in arka ayakları A1 büyüklükteki bir kağıttan daha büyüktü ancak ön ayakları vücudunun ön kısmında ve oldukça küçüktü. Arka ayaklarında 4 parmak, öndekilerde ise 2 parmak bulunuyordu. Ön ayaklarının tam olarak ne işe yaradığı bilinmiyor. Fakat muhtemel fikirlerle, avlarını yakalamak için kullanıyor olabilirlerdi. Çünkü bu ayaklar avını tutup, ağzına götüremeyecek kadar kısalardı. Bazı uzmanlar ise T-Rex te bulunan bu ön ayakları yere düştüğünde doğrulmak için kullandığını söylüyorlar.
    T-Rex in büyük kafasını kısa ve güçlü bir boyun tutuyordu. Dev gibi dişleri bir insanı bütün olarak yutmasını sağlayabilirdi. Avını daha iyi tutabilmek için, dişleri içe doğru kıvrımlıydı. Köpekbalığı gibi T-Rex de avını ısırdığında kurbanının ağzından kurtulma şansı hiç yoktu. Üstelik bir dövüş esnasında dişi kırılıyorsa dahi sonra tekrar uzayabiliyordu. T-Rex ler 67 Milyon yıl önce Kuzey Amerika, Çin, ve büyük olasılıkla Güney Amerika ve Hindistan da yaşamışlardır. T-Rex in ön diş uzunluğu 18 cm dir.
    Bu dinozor güçlü arka ayaklarıyla yürürken, dengesini de kuyruğuyla sağlıyordu. Devasa bacaklarıyla çok hızlı koşar fakat av köpeklerinin yaptığı gibi uzun süre ve çabuk hareket etmek için oldukça hantaldı. Bu nedenle avlanmak için pusuya yatması gerekirdi. Avladığı canlılar arasında, otobur dinozorlar olan; Triceratops ve Edmontosaurus da bulunuyordu. Bilim adamları T-Rex in ölü dinozorlar ve korumasız yavru ve yaralı dinozorları yediğini de düşünüyordu.
   Dinozorların birçoğu oldukça büyük olmalarına karşın T-Rex e karşı kendilerini korumakta güçlük çekerlerdi. Çünkü hiçbiri, gerçek bir dövüş müsabakası için gereken diş ve pençelere sahip değillerdi. Onları koruyan yalnızca kalın derileri, boyunları çevresinde bulunan ve yakalık olarak isimlendirilen kemikten yapılmış tasmaları ve başlarında bulunan gergedanvari sivri boynuzlarıydı. Oysa diğer minik dinozorlar küçük ve hafif olduklarından dolayı hızlı koşabilir ve kaçarak. kuytu yerlere saklanabilirlerdi. Bu şekilde T-Rex ten kurtuluyorlardı.
    1902 de Amerika Birleşik Devleri Montana Eyaleti nde dev bir iskeletin parçalarına rastlandı. Daha sonra aynı ülkede, Wyoming de benzeri kalıntılar bulundu. Bu kemiklerden yola çıkan Paleontolojist Henry Fairfield Osborn bu dev yaratığın ilk resmini çizdi ve adını " Tiran Sürüngenlerinin Kralı" anlamına gelen Tyrannosaurus Rex koydu. Bunun nedeni, o zamana kadar yeryüzünde yaşadığı belirlenen en büyük etobur olmasıydı.


    Dinosaur T-Rex has four car length and 15 meter size and very heavy like African Elephants. How is T-Rex' s voices unknow yet today. But this voice can be using for calling baby T-Rex and other T-Rex. T-Rex has very big hind leg and very small forefoot. T-Rex' s hind leg has four fingers and forefoot has two fingers. Maybe very short forefoot used for catch to prey. T-Rex' s tooths look like sharks tooths. T-Rex' s nipper length is 18 centimeters.
    T-Rex using its tale during walking for balance. It can very fast running but not look like greyhound dog because it is cumbersome. T-Rex' s main prey is Triceratops and Edmontosaurus.
    A lot of dinasaurs can't protect themselves against the T-Rex. Cause they haven't necessary claws and tooths. They have just thick skin and big sharp horn. But little dinasaurs can run away and hide oneself.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder