23 Mart 2015 Pazartesi

Çoban Köpeği Cinsleri ve Özellikleri...

  
  Geçmiş yazılarımda kısaca açıkladığım Çoban Köpeklerinin hangi cinsleri olduğunu ve özelliklerini resimleriyle anlatacağım. Zamanında sığırlara, koyunlara çobanlık ve insanlara da bekçilik yapmış olan bu türler günümüzde artık birçok alanda yetiştirilmektedir.    Çevik ve zeki çoban köpek cinsleri bunlardır:
    1. Alman Çoban Köpeği
Günümüzde polis köpeği olarak yetiştirilip kullanılan Alman Kurdu ya da Alman Çoban Köpeği, görme özürlüler için rehber köpek mahiyetinde de kullanılabilir. Parlak bir zekaya sahip Alman Kurtlarının kürkü genelde siyah veya gri lekelidir. Uzun ya da kısa tüylü olabilirler. Boyları, 55 ile 65 cm arasında değişiklik gösterir.
    2. Shetland Çoban Köpeği
Sıcak kanlı bir yapıya sahip bu köpek ismini yurdu olan İskoçya ya bağlı Shetland Adalarından almaktadır. Siyah- beyaz, siyah-bej, samur veya gri renklere sahip dağınık tüylerden oluşan bir kürkü vardır. Kuyruğu ise kabarık ve dikkat çekicidir. Boyları 35 ile 37 cm arasında değişiklik gösterir
    3. Eski İngiliz Çoban Köpeği
Saçları dağılmış gibi duran bu sevimli köpek özellikle çocuklarla çok iyi anlaşmaktadır. Şefkatli ve cana yakın kişiliği sayesinde evde beslemek için de çok ideal bir cinstir. Kürkü genellikle gri tonlarda ve üzeri beyaz lekeli olur. Boyları 56 cm den fazladır.
    4. Bouvier des Flandres
Flaman çiftçilerin eskiden sığır gütmek için yetiştirdiği hareketli bir köpektir. Günümüzde özellikle Belçika da polis köpeği olarak kullanılmaktadır. Açık kahve tonlardan siyaha dek uzanan renklerde kürkleri olan, bıyıklı bir surata sahip bu cinsin boyu 59 ile 68 cm arasında değişiklik gösterir.
    5. Tüylü Collie
Tüyleri bol ve güzel olan koliler, İskoçya da eskiden çoban köpeği olarak kullanılmışlardır. Günümüzde bir dönem gözde ev hayvanı olarak beslenmiş ve gösteri köpeği olarak da eğitilip kullanılmışlardır. Çok zekidirler. Uzun ve kalın kürkleri genelde samur, beyaz tonlarda olduğu gibi diğer koyu tonlarda da olabilir. Kendine özgü dikkat çekici kabarık bir yelesi vardır. Boyları 51 ile 61 cm arasında değişiklik gösterir.
   6. Border Collie
Collie ırkının bir diğer zeki köpeği olan Border Collie, çoban köpeği olarak uzun zaman kullanılmıştır ve bazı bölgelerde hala kullanılmaktadır. Düz veya dalgalı genelde siyah beyaz renklerde bir kürke sahiptir. Kızıl tilkininki gibi beyaz uçlu ve kabarık bir kuyruğu vardır. Boyları 51 ile 53 cm arasında olur.
    7. Sakallı Collie (Bearded Collie)
Sakallı Kolilerde kabarık bol tüylerden oluşan bir kürke sahiptir. Uzun tüyleri genelde mavimsi gri ile siyah arası olabileceği gibi kızıl-beyaz da olabilir. Uzun sakalı ve bıyığından dolayı Sakallı Koli ismini almıştır. Anayurdu olan İskoçya da hala koyun gütmede kullanılan başarılı bir çoban köpeği cinsidir. Boyları 51 ile 56 cm arasında değişir.
    8. Tüysüz Collie
Bu tür en az karşılaşabileceğiniz koli türüdür. Tüylü koliler kadar yaygın beslenmez ancak İngilterede hala çoban köpeği olarak kullananlar vardır. Tüylü koli ile hemen hemen aynı renkleri taşıyan kısa tüylü kürkü sert ya da yumuşak tüylerden oluşur. Boyları 51 ile 61 cm arasında değişiklik gösterir.
    9. Maremma
Sıcak kanlı, cana yakın İtalyan Çoban Köpeği olan Maremma, aynı zamanda başarılı bir gösteri köpeğidirde. Ev hayvanı ve bekçi köpeği olarak beslendiğinde de gayet uyumludurlar. Uzun tüylü beyaz kürkünde yer yer bej lekeler olabilir. Düşük kulakları kısadır. Boyları 60 ile 73 cm arasında değişiklik gösterir.
  10. Pirene Çoban Köpeği / Büyük Pirene
 Bu güzel köpeğin ana vatanı güney Fransa nın Pirene Dağlarıdır. Bu dağlarda eskiden bekçilik yapması için yetiştirilirdi. Beyaz kalın kürkünden tanınması kolay iri bir köpektir. Boyları 66 ile 80 cm arasında değişiklik gösterir.
    11. Komondor
Macaristan asıllı olan bu çoban köpeği, gözlerinin üzerine dek düşen beyaz, kalın saçaklı kürkünden tanınabilir. Soğuk iklime karşı oldukça dayanıklı olan Komondorlar yazın sıcağına pek dayanamayabilirler. Boyları 60 cm ve üstüdür.
   12. Puli

Puli Cinsininde anavatanı Macaristandır. İsmi pek duyulmamış bir cinsler olan Puliler de Komondorlar gibi soğuk iklime karşı oldukça dayanıklıdırlar. Soğuk havalar onların çalışmasını asla engellemez. Üst kürkü saçaklı ve uzun tüylüdür, alt kürkü ise yumuşak ve yünsüdür. Gri, beyaz ya da siyah renklerde olabilirler. Çoban köpekleri arasında hemen hemen en kısa boya sahip olan Puli Cinsinin boyları 38 ile 44 cm arasında değişiklik gösterir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder