4 Mart 2015 Çarşamba

Kedileri Ev Ortamına Nasıl Alıştırırız?

    Evde kedi beslemek her zaman köpek beslemekten daha kolay olmuştur. Çünkü genel olarak kediler temizlik konusunda takıntılı ve titiz canlılardır. Tuvalet eğitimini vermek de köpeklere nazaran çok daha kolaydır.
    Eve yeni getirdiğiniz ve artık ailenizin bir parçası olacak kediniz eğer yavru ise, ev ortamına alışması daha kolay olacaktır. Kendi kişiliğine ve insanlarla yakınlık kurmuş olma durumuna göre bir yavru kedi size daha yakın olacaktır. Ev ortamına çok kolay alışabilecek ve burayı kendi bölgesi olarak benimseyip, sizinle beraber yaşayabilecektir.
    Yetişkin bir kediyi özellikle barınak ya da sokak ortamından getirip, evinizde beslemek istiyorsanız alıştırmanız biraz daha zahmetli olacak ve biraz daha sabır gerektirecektir. Çünkü kapalı ortamlara karşı belirli bir fobisi ve yaşadıklarından dolayı da insanlara karşı bir ön yargısı olacaktır. Ancak onu çok sıkıştırmazsanız ve yuvasını geniş odanızın, salonunuzun bir köşesine yapıp, mama ve su kaplarını ilk etapta kumunu da oraya koyarsanız, kendine ait bir köşesi olduğu için orada kendini güvende hissedebilecektir. Eve ilk getirip, taşıma kabının kapağını açtığınızda önceleri oradan çıkmasa da yavaş yavaş dışarı adımını atacaktır, sakın ani hareketler yapmayın yoksa direk gidip kanepe, koltuk ya da dolapların arkasına saklanmaya çalışır, evin eşya düzenini de bilmediği için kendine zarar verebilir.
    En geç iki haftalık bir süreçte artık evi sahiplenip, aile üyelerine alışmaya başlayacaktır. Bir ay içinde tamamen sizden biri haline gelecektir. Bunda sizin davranışlarınızda çok önemlidir. Eğitici, sevgi dolu ve uysal davranışlarınızla kedinizi motive edip, size güvenmesini sağlayabilirsiniz. Tamamen alıştıktan sonra isterseniz kedinizin tuvaletini, banyonuza alabilir ve orada olduğuna dair kedinizi alıştırabilirsiniz. İlk etapta salona koymamızın sebebi, kendini güvende hissetmesi ve yabancı bir ortamda evin diğer taraflarına gitmek istemeyeceğinden, tuvaletini yapmasının sıkıntıya girmemesiydi.
    Yavru kediler ise kaç haftalık olduğuna göre değişmek üzere zaten yine günün belirli kısımlarında çabuk yorulup uyuyacağı için, genelde sizin kucağınızda uyuyakalabilirler. Birkaç gün içinde sizinle tamamen oyun oynamaya başlayacak ve peşinizden koşturacak hale geleceklerdir. Yavru kediler çabuk güven duyarlar ve henüz tehlikelerle karşılaşmadığı için de kolay kolay korkmazlar. Ama tehlikeli davranışlar da zaman zaman onlarda travma etkisi oluşturabilir ve o olayları da kolay kolay unutamayacakları için güvenmelerinde gecikme olur, soğuk ve yabancı durabilirler, kaçabilirler. Bu yüzden evinize yeni gelen aile üyesi kedilerinize oldukça nazik davranmaya ve ani hareketlerden kaçınmaya özen gösterin. Bırakın o evin içinde gezinsin, koklasın, size ve çevresine alışıp, benimsesin...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder