19 Mart 2015 Perşembe

Kutup Ayılarının Irkıda İnsanlar Yüzünden Tehlikede...

    Kutup ayıları, sevimli davranışları ve görünüşleriyle çoğu oyuncak ve maskot konusuna hayat vermiştir. Kutupların zor şartlarında hayatlarını sürdüren kutup ayılarının fiziksel özellikleri de bir hayli ilginç.
    Kutup ayıları, atası olduğu düşünülen boz ayı türünden 5 milyon yıl kadar önce ayrılmış ve evrimleşerek bugünkü türüne bürünmüştür. Yaşadığı ortama göre fiziksel özellikleri ile ayak uydurmuş olan beyaz tüylü kutup ayılarının, derileri aslında siyahtır. Kutup ayıları dünyanın değişen etkenlerine hızlı bir şekilde adapte olabilen canlılar değiller, bunun kötü yanı ise her geçen gün kötüleşen dünya yaşam şartlarının böyle sürdüğü taktirde, kutup ayılarının türünü oldukça olumsuz bir şekilde etkileyecek gibi görünüyor.
    Evlerde kullanılan, hijyen amaçlı, içeriği güçlü kimyasallardan oluşan temizlik ürünleri atık sularla, denizlere ve okyanuslara karışarak, kutup ayılarının yaşadığı bölgelere dek ulaşmış durumda. Bu temizlik malzemeleri kimyasallar, nörotoksin olarak kutup ayılarının beyinlerinde birikmekte ve onları çok hasta edebilecek düzeylere ulaşmaktadır. 2002 yılından itibaren dünya genelinde bu zararlı kimyasalların kullanılması yasaklanmıştır ancak Çin sürekli olarak bu kimyasalları kullanmaya devam edip, kirliliği arttırmaktadır.
    Ağırlıkları 50 ile 550 kilo arasında değişen bu sıcak kanlı canlılar, diğer ayılar gibi kış uykusuna yatmazlar. Sadece dişiler yavru bakımı esnasında metabolizmlarını yavaşlatarak, kış uykusu benzeri tavırlar sergileyebilirler. Yeni doğan yavruların ağırlı 10-15 kilo civarında olur. Kendileri üst seviye avcı olan kutup ayılarını avlayan tek ırk ise insan ırkıdır.
   Hassas burunları sayesinde bir şeyin kokusunu 35 kilometre uzaktan alabilen çok yetenekli koku duyuları bulunur.
   Kutup ayıları acil şekilde korunmaya alınmadıkları takdirde çok uzak bir zaman değil yaklaşık 2050 yılına kadar en az 3 kutup ayısı soyundan 2 si yok olacak. Dünyanın dengesini umursamadan bozan insanların, bu kadardan bir şey olmaz diyerek uyulmayan kuralların, birikimlerini bizler dışında Dünya nın diğer sakinleri olan masum canlılarda yaşıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder