26 Mart 2015 Perşembe

Tüy Yumağı Ankara - Angora Tavşanı...

    Bu sevimli mi sevimli canlı sanki dünyaya sadece tüylerini uzatmaya gelmiş gibi. Zavallıcıkların uzun tüyleri hareket kabiliyetlerini ve görüş alanlarını bir hayli azaltıyor.
    Çoğu zaman tüyleri için beslenen Ankara Tavşanı ya da Angora Tavşanı, tüylerinden muhteşem güzelliklerde giysiler üretiliyor. Uzun yumuşak tüyleri safkan bir ırk olan bu tavşanlar, 1700 lerden sonra keşfedilmiş ve o zamana dek kullanılan Angora Koyunun yünlerinden daha yumuşak olması nedeniyle onun yerini almış.
    Angora Tavşanı yünü verdiği sıcaklık hissi ile çok meşhur ve özellikle bundan imal edilen kazaklar da hem ısıtma yönünden, hem de yumuşaklık yönünden bir harika.
    Ankara kökenli Angora Tavşanının tarihine dayalı olan ilgin hikaye ise; bu canlıların soylarının normalde 1723 yılında tükendiği biliniyormuş. Frigler, İngiliz Denizcileri aracılığıyla, Birleşik Krallığa ve Fransa ya götürmüşler. Ardından yüzyıllar geçtikten sonra Almanya da yaşayan bir Türk vatandaşın, tekrardan bu güzel canlıların Türkiye ye gelmesini sağlayarak, Kayseri deki bir çiftlik içinde tekrardan üretimine başlanmış.
    Bizim ülkemiz dışında Angora Tavşanı yünü üreten ve işleyen devletler de vardır. Yürüyen bir tüy yumağına benzeyen bu şirin canlının ipeksi yumuşaklıktaki tüylerinden imal edilmiş bir giysi alıp, ne denli güzel olduğunu görebilirsiniz. Sonuçta sadece tüyleri kırkıldığı için bu canlıların tüylerinden imal edilmiş ürünler hayvan sever kişilerinde kullanabileceği ürünler oluyor. Angora Tavşanlarının kırkılması onlarında rahatlamasını, kolay hareket etmesini ve daha iyi görmesini sağlıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder