25 Mart 2015 Çarşamba

Sevimli ve Zehirli Balon Balığı (Balloon Fish)

    Çok ilginç balık türlerinden biri olan Balon Balığı (Balloon Fish) aslında ilk bakışta iri gözleri ve gülümsüyormuş gibi görünen minik ağzıyla oldukça sevimli görünüyor.
    Balon Balığı ailesinde birçok türe ayrılan bu balıklardan, yurdumuzda Ege, Akdeniz ve Marmara da taşlık ve yosunluk bölgelerde rastlanabilir. Ancak ülkemizdekiler farklı bir cinsi olan Kurbağa Balığı diye geçen türdür ve bedenlerinin ön alt kısımlarını şişirirler, tamamen şişmezler. Özel avcılığı yapılmaz ve eti zehirlidir. Adına Tetrodoksin denilen zehirli maddeyi içerir. Felce ve kas kasılmalarına sebep olan bir maddedir.
    Balon Balıkları olduklarından daha büyük görünüp düşmanlarını korkutmak ve dikenlerini çıkartıp kendini korumak için bedenlerini, havayla ya da suyla doldurarak kısa bir sürede şişirirler. Bazı salaş balıkçıların tavanlarında ağlardan dekorların arasında kurutulmuş olarak şişmiş balon balıklarını görmeniz mümkün olabilir. Bahsi geçen bu balıklar egzotik bir görünüme sahiptirler ve Japon mutfağında ayrı bir yerleri vardır.
    Özel eğitimli aşçılar tarafından hazırlanmadığı sürece yenmesi oldukça sakıncalıdır. Japonlar beslenme konusunda ateşle oynamayı seviyorlar, aynı şekilde dokunaçlarının iç kısmı zehirli olan minyatür ahtapotları da yemek için çubuğa dolayıp, çiğnemeden yutan yine Japonlardır. Bizim için belki de hiç bir anlamı olmayan bir beslenme türüdür.
    Balon Balıkları (Balloon Fish) bir diğer özelliği de omurgalı familyasında en küçük genetik materyale sahip olmasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder