6 Mart 2015 Cuma

Köpek Eğitiminin Püf Noktaları Nelerdir?

    Toplumda kabul gören saygıdeğer bir köpek yetiştirmek hem köpek açısından önemli hem de sizin onunla yaşayabilmenizi kolaylaştırma açısından önemlidir. Bir de bunun toplum tarafından kabul görme kısmı vardır.
    Birçok kişi apartman dairelerinde köpek besliyor. Haklı olarak herkes bahçeli bir eve sahip olamayacağı için ve köpekleri de sevdikleri için bu tür bir yaşamı benimsiyorlar. Ama eğitim almayan, gürültücü, söz dinlemeyen hatta işi saldırganlık boyutlarına taşıyan bir köpek, toplum tarafından kabul görmeyecektir. Bunun sonuçları köpeğinizle ayrılmak zorunda olduğunuz gerçeğine dek uzanabilir.
    Bu yüzden köpeğinizi kendiniz eğitmek isterseniz bir kaç püf noktayı atlamamanız gerekiyor. Köpeğinizle ilişkinizi iyi kurup, güven ve sadakat yanı sıra, anlaşılabilirlik hususunda da etkinizi göstermelisiniz. Köpeğiniz sizin üstün olduğunu, söz sahibinin siz olduğunu iyi öğrenmeli. Köpekler eskiden eğitilirken, canları acıtılarak ve söz dinlemeleri için şiddet içeren yöntemlerle eğitiliyordu, bu çok ama çok yanlış. Kim size köpeğinizi eğitirken dövün diyorsa o kişi çok yanlış yoldadır, sözlerine hiç kulak asmayın. Her canlı özellikle daha yavruluktan dövülerek eğitiliyorsa, ileride şiddet yanlısı olması kaçınılmazdır. Korku ve yalnızlık hissedeceği şiddet dolu bir ortamda büyüdüğünde saldırgan bir köpeğe dönüşebilir.
    Bu hemen hemen her canlı için geçerlidir, insanlar için bile geçerli bir durumdur. Vurarak, döverek eğitim tamamen yanlış. Köpeğinize iyi bir eğitim vermek istiyorsanız onu yavruyken sahiplenmek çok önemlidir. Küçük yaşta aldığınız köpeğinizle daha özel bir bağ kurmuş olursunuz ve o da sizi daha iyi benimser ve bağlanır. Yaşı büyük ve hiç eğitim almamış bir köpeği eğitmek çok zor olacağı gibi, sizin yaşadığınız alanlara ve şartlara alıştırmanız da bir hayli zor hatta imkansız olacaktır.
    Yavru olarak dahi alsanız köpeğiniz de bazı davranış bozuklukları oluşabilir, bunları fark ettiğiniz an engelleyip, düzeltmeye çalışın. Aksi taktirde büyüdüğünde de bunları tekrarlayacak ve sorunlu bir canlıya dönüşecektir. Mesela ısırma huyu varsa bu kesinlikle düzeltilmelidir. Yavruyken yaptığı ısırma oyunları, büyüdüğünde farklı bir boyutlara ulaşabilir ve çocuklar onunla oynamak istediğinde o bu davranış bozukluğu yüzünden istemese de onları ısırabilir. Ya da aynı şekilde aşırı havlama konusundaki davranış bozuklukları da düzeltilmeye çalışılmalıdır.
    Köpeğiniz için en gerekli şey, temel itaat eğitimi almasıdır. Bu temel eğitimler sizin belirlediğiniz, taktikler çerçevesinde gerçekleştirilebilir. İster ödül maması yöntemi ile istediğiniz komutu öğretebilir, isterseniz hiç mama vermeden istediğiniz şeyi yaptığında onu severek ödüllendirebilirsiniz. Sevgi bağı köpekler için çok daha önemli ve güçlüdür. Çünkü ödül maması ile eğitilen köpekler belki ileride ona başka biri mama verse dahi onu dinleyebilecek iken, sevgiyle eğitilenler sadece size sadakat gösterip, dostu olduğunu düşünüp, sizi seveceğinden, sadece sizi dinleyecektir.
    Temel eğitim komutları, gel, bekle, otur, yat, patini ver gibi komutlardır. Siz kendi isteğinize ve köpeğinizin kapasitesine göre bunları geliştirebilirsiniz. Yapmanız gereken şey onunla ilgilenmeyi asla bırakmamak ve aksatmamak olacaktır. Özellikle henüz yavruluk dönemindeyken onunla çok fazla zaman geçirip, ilgilenmelisiniz. Sonuçta nasıl öğrenirse ilerde de bunları uygulayan bir köpek olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder