2 Mart 2015 Pazartesi

Enteresan Kivi Kuşu...

    Kivi kuşları (kiwi bird)Yeni Zellanda nın simgelerindendir ve yaşam alanları sadece burasıdır. Malesef bu ilginç ve sevimli kivi kuşlarının da soyu tehlike altındadır.
   Nesli tükenmekte olan kivi kuşları uçamayan bir kuş türüdür. Kuluçkaya erkek kivi kuşunun yatması da kivi ailesinde belki de söz hakkının dişi de olduğunu gösteriyordur. Sivri iğne gibi görünen burun- gagası ve toparlak bedeniyle ve sert tüyleriyle farklı bir canlıdır. Kuyruğu ve kanatları olmaması görünüş bakımından kivi kuşlarını daha ilginç kılar.
    Kivi kuşları (kiwi bird) uçamasalar dahi sizi şaşırtacak derecede hızlı koşabilirler, bu da doğal yaşadıkları ortam içinde onlarla pek karşılaşamayacağınız anlamına gelir. Dişiler kendi fiziklerine oranla çok daha büyük orantılarda yumurtlarlar. Koku duyusu kuş familyasında neredeyse hiç karşımıza çıkmayan özelliklerdir. Kuşlar genelde yiyecekleri yemek için koklamaya gerek duymazlar, görerek, izleyerek avlanırlar ve nispeten koku duyuları da çok gelişmiş değildir. Fakat kivi kuşlarında bu özellik farklı olmakla birlikte diğer kuşlar gibi gözleriyle izleyip avlanmadıklarından dolayı, geceleri yiyecek ararken toprak altındaki solucanları, yerlerdeki meyveleri bulmak için güçlü koku duyularını kullanırlar.
    Kivi kuşlarının uzun sivri gagaları aslında burunlarıdır. Hortumu andıran bu burun, ucunda yer alan burun delikleri ile hassas bir koku alma duyusuna sahip olarak etrafta bulunan canlıları algılamaya yarar. Burunun hemen altında gaga kısmı yer alır ve yiyeceğinin yerini koklayarak tespit ettiği an bulup yiyebilir.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder