7 Mart 2015 Cumartesi

Delilikte Sınır Tanımayan Bal Porsuğu...

    Bal Porsuğu ismi ne kadar şirin ve sevimli bir isim öyle değil mi? Ama bu canlının kendisi oldukça deli dolu, gözü kara bir canlı. Timsahtan, aslana, kobradan, yılanına, komodo ejderine kadar korkmadan, ürkmeden kafa tutabiliyor.
    Bal Porsuğu (Honeybadger) isminin verilmesinin sebebi, cengaver bir şekilde arıların kovanlarına dalıp, ballarını çalmasından dolayı verilmiş, kalın derisi arıların iğnelerine karşı bayağı dayanıklı olduğundan, umursamadan bu tehlikeyle başa çıkıyor bal porsuğu.
   Doğanın çok cömert davrandığı bu canlı, zehrinin bir yavru fili öldürebilecek kadar tehlikeli ve güçlü olan kobra yılanını yemeye başlıyor, yılan bal porsuğunu ısırıyor zehrini bırakıyor ve porsuk bayılıyor. Herkesin tam öldü sandığı anda ayılıp, kobrayı yemeye kaldığı yerden devam ediyor. Aynı şekilde bu olay videoya da çekilmiş gerçekten çok çok ilginç. Bal Porsuğu (Honeybadger) hiç usanmadan kilometrelerce yürüyebilir, şehirler arası yolculuk yapabilir, yüzebilir, bünyesi çok kuvvetlidir.
    Cüsse farklılığını umursamadan koskoca aslana kafa tutabilen Bal Porsukları, derisinin kalın ve elastik oluşu ve rakiplerinin onu pekte yeme taraftarı olmaması bal porsuğunun çok işine yarıyor. Sadece çiftleşme dönemlerinde birlikte olan Bal Porsukları diğer tüm zamanlarını yalnız geçiren, yalnız yaşayan bir canlıdır. Zaten agresif bir yapıya sahip, geçimsiz olan bu canlıların sürü halinde ya da çift halinde yaşamaları biraz zor olurdu.
    Gunnies Rekorlar kitabına en korkusuz hayvan olarak girebilmeyi başarmış bal porsuğu (honeybadger), ilk olarak düşmanlarına göz dağı vermek için kükrüyor, keskin minik dişlerini gösteriyor. Ama rakipleri daha büyükse ve ona ölümcül yaklaşıyorsa, bu durumda bal porsuğu birşey yapamayacağını anlıyor ancak yine de boş durmayıp, rakiplerine son bir zarar vermek adına testislerini koparıyor. Saldırma taktiği bu şekilde olan Bal Porsuklarının bulaşılmaması gereken, küçük ama zorlu canlılar olduğu apaçık ortada.
    Bal Paosuklarının bu denli deli dolu ve cesur olmalarının sebebi ise; bu canlıda korku hormonunun olmayışı. Afrika kırsallarında, bozkırlarında yaşayan bu canlıda korku hormonu bulunmadığı için herkese karşı bu kadar cesur durabiliyor.
    Sansargiller familyasından olan Bal Porsuğu (Honeybadger) ile çok büyük bir ihtimal değil ama olur ya karşılaşırsanız ufak ufak sessizce uzaklaşın, huyuna gidin, ne yapacağı belli olmaz :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder