23 Ağustos 2015 Pazar

Guguk Kuşu nun Özellikleri / Cuckoos



    Gugukgiller (Cuculidae) ailesinden kuşların genel adı. Guguk kuşlarının belirgin örneği, Avrupa' da yaşayan 32 cm boyunda, ince yapılı, eğri gagalı kül rengindeki guguk kuşu dur.
    Erkeğin, karın bölgesi siyah beyaz çubuklu olmak üzere, külrengi tüyleri vardır; dişinin ve yavruların da tüyleri erkeğinkine benzer ya da kızılımtrak renklidir. Guguk kuşu nun ayaklarında iki öne, iki de arkaya dönük dört parmak vardır; uçarken, sivri kanatları ve uzun kuyruğuyla küçük bir yırtıcı kuş görünümü kazanır.

    Guguk kuşu, kış aylarını Afrika' da geçirir, Avrupa' ya ilkbaharda döner. Kendine özgü ötüşüyle her yerde, özellikle de ormanlarda yerini belli eden guguk kuşu nun en ilgi çekici yanı asalak yaşama biçimidir. Dişi, küçük ötücü kuşlardan nar bülbülü, ötleğenler, kuyruksallayanlardan birinin yuvasını bulduktan sonra, oraya bir yumurta bırakır ve bunu, yuvanın sahibi olan kuşun yumurtasıyla değiştirir; sonra da konağının yumurtasını yer. Bulduğu yuva Çit kuşlarınınki gibi, kendi giremeyeceği kadar küçük delikliyse, o zaman yere yumurtlar, sonra yumurtasını gagasıyla yuvaya bırakır.
    Ötücü kuşlar, yabancı yumurtada kendilerininkinden biriymiş gibi üzerine kuluçkaya yatarlar. Guguk kuşunun yavrusu, yumurtadan çıktığı zaman konağının yumurtalarını ya da yavrularını yuvadan dışarı atar. Bunun için de her birinin altına girerek onları sırtındaki çukurcuğun içinden yuvarlarlar; her ne kadar tüysüz ve körse de hepsini birbiri arkasından yuvadan atabilir. Yuvanın sahibi ötücü kuş çifti bu davetsiz konuğu büyük bir çaba harcayarak, bağımsız bir yaşam sürdürebilecek duruma gelinceye kadar besler.

    Bu asalaklığın en ilgi çekici yanlarından biri, yumurtaların benzemesidir. Gerçekten de çoğu kez dişi guguk kuşunun yumurtasının rengi, konaklarınınkine benzer. Böcekçil olan guguk kuşunun yumurtasının rengi konaklarınınkine benzer. Asalak olmayanların arasında özellikle Amerika da yaşayan kısa ve yassı gagalı ani ve Kuzey Amerika'nın ıssız yerlerinde yaşayan, hemen hemen hiç uçamayan tepeli guguk kuşu sayılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder