7 Ağustos 2015 Cuma

Yaz Aylarında Kedi bakımı / Cat Care in Summer


    Yaz sıcakları ve güneşin yakıcı etkileri bizlerde olduğu kadar hayvanlarda da oldukça etkili ve kötü sonuçlara sebep olabiliyor. Kedi, köpek gibi canlıların onlara sıcaklık veren kürklerinin olduğunu da düşünürsek bu durum onlar için ekstra sıkıcı ve bunaltıcı bir hal alabiliyor.
    Sıcağı seven kediler bile çok sıcak yaz aylarında önemlem alınmadığında sıcağa dayalı bir takım sağlık problemlerine maruz kalabiliyorlar.

Kedilerde Güneş Yanığı
    Tüysüz cins kediler ile yüzünde kulaklarında beyaz tüyler olan ya da tamamen beyaz renkte olan kediler güneş yanığı problemini yaşamaktadırlar. Kulaklarına ve yüzlerine bol miktarda yüksek faktörlü güneş kremi sürebilirsiniz. Bu durumda kedinizi saldığınızda güneşte mi yoksa gölgede mi kaldı diye endişe etmenize gerek kalmaz.


Kedilerde Güneş Çarpması
    Aşırı sıcak günlerde ve güneşin dik açıdan geldiği nem seviyesinin yüksek olduğu sıcak havalarda kedinizin asla dışarıda olmasına izin vermeyin, onu nispeten serin ve gölge olan bir odada tutmaya özen gösterin. Eğer kediniz banyo yapmaktan hoşlanıyorsa ona ılık banyo yaptırabilirsiniz. Ama banyo fikri onu korkutuyorsa nemli bir havlı ile masaj yapabilir, patilerini soğuk su olan kaba daldırıp, boyuna soğuk su kompresi uygulayabilirsiniz.

Kediler Güneş Çarpması Belirtileri;
    Endişeli ve hızlı adımlar atarak panik olmaları, kesik kesik nefes almaları, kalp atışlarında hızlanma bir taşikardi durumu, hava yollarının yetersiz kalmasıyla derin nefes almaya çabalama veya nefes alamama solunum sıkıntıları, diş etlerinin renginin koyu kırmızıya dönmesi, vücut sıcaklığındaki anormal aşırı artık ve letarji denilen uyuşukluk hissi gibi durumlarda kediniz güneş çarpmasına maruz kalmış olabileceğinden ilk yardım olarak soğuk suya daldırın ve ardından soğuk suya daldırılmış havlularla sararak acilen veterinerinize götürmenizde fayda olacaktır.



Kedilerde Su Kaybı
    Sadece kedilerde değil insanlarda dahil tüm canlılar üzerinde sıcak havalardaki su kaybının son derece olumsuz etkileri bulunmaktadır. Kediniz içinde evin çeşitli yerlerine daha derin kaplarla bol miktarda sular bırakın, bir kısmı sıcağın etkisiyle buharlaşıp daha kısa sürede yok olacağından tek su kabı bu gibi sıcak günlerde yetersiz kalacaktır. Bazen kediler hava sıcaklığı ile uyuşukluk yaşayıp, daha az su içebilirler ancak siz sularına buz küpleri katıp, her daim temiz su sunarak kedinizin su içmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Kedinizi seviyorsanız, ev içinde güneşliklerinizi sıcak havalarda açık bırakmamaya özen gösterin ya da ev içinde onun zaman geçireceği gölge bir sığınağı olmasını sağlayın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder