11 Ağustos 2015 Salı

Su Aygırlarının Özellikleri / Specialty of Hippopotam


    Bu koca hayvan bütün gününü, ekvator Afrika' sının nehir veya göl sularında tembel tembel yüzmekle geçirir. Kendini suyun kaldırma kuvvetine bıraktığı için, üç veya dört tonluk bir et, kemik ve yağ yığını olan vücudunu taşıması daha kolay olur.
    Eski Yunan' da bu hayvana "nehir atı" anlamına gelen "hippospotamus" adını vermişlerdir. Aslında attan çok, dört veya beş metre uzunluğunda bir domuza benzer. Bacakları çok kısadır. Bütün gövdesi yağla kaplı olduğundan suda çok rahat yüzer ve yalnız burun delikleri, küçük yuvarlar gözleri ve kulakları suyun üzerinde kalır. Böylece ekvatorun kavurucu güneşine daha kolay dayanabilirler.


    En ilgi çekici özelliği, suyun altında nefes almadan uzun süre kalabilmeleridir. Bütün besini, nehir veya göl kenarında yetişen otlar, sazlar ve bitki kökleridir. İri köpek dişlerinden herbiri birkaç kilo gelir ve üzerlerindeki fildişi tabakası çok değerli sayılır. Su aygırları çok sık esnerler; bazı zamanlar o kocaman ağzını açınca, hayvanın dişleri arasında kalmış bitki artıklarını toplamak için küçük kuşların gelip korkusuzca ağzına girdikleri gözlemlenebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder