1 Ağustos 2015 Cumartesi

Geveze Papağanlar / Chattering Parrots


    Bu canlılar ve parlak renkli kuşlar, Afrika, Amerika ve Okyanusya' nın tropikal bölgelerindeki ormanlarda yaşarlar. Fakat kolayca evcilleştirildikleri için, dünyanın her yerinde gereken yaşam şartları sunulduğu sürece, kafeste ya da tünekte papağan beslemek mümkündür.


    Güçlü pençeleriyle usta birer tırmanıcı olan bu zeki ve şakacı kuşlar, insanlara arkadaşlık eden  ev hayvanlarının en sevimlilerinden biridir ve bir kafes içinde tutsak olarak dahi 50 yıl kadar yaşayabilirler. Kalın ve etli dili, yırtıcı kuşlarınkinden daha güçlü olan geniş kıvrık gagasıyla, kendisine öğretilen kelimeleri tekrarlayabilirler; ancak tekrarlayıp, söylediği bu sözlerin anlamını hiçbir zaman kavrayamazlar.
    Boyu ve tüylerinin rengi, çeşitli ülkelerde yaşayan türlerine göre değişir. Okyanusya' dan gelme miğferli Kakadu Papağanı denilen bir cins papağan öfke, kızgınlık gibi duygu değişimlerinde kafasının tepesindeki bir tutam tüyü kabartarak tepkisini gösterir.


    Avustralya' nın muhabbet kuşları, bütün papağan türleri içinde insanlara en kolay alışanlarıdır. Afrika' nın Gri papağanı ve Jako Papağanı, insan sesini en iyi taklit eden papağan türüdür. Güney Amerika' nın Ara Papağanı (Ara Parrots) da, bir metreye yakın boyuyla bütün papağanların en büyüğüdür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder