4 Ağustos 2015 Salı

Zürafalar / Giraffes


    Afrika' nın otçul hayvanlarından olan zürafalar, yeryüzünde yaşayan bütün hayvanlar içinde en uzunudur. Daha çok, Çat Gölü ile Zambezi Nehri arasında, kalabalık sürüler halinde yaşarlar. Memelilerin gevişgetirenler takımındandırşar.
    Başından ayaklarının ucuna kadar, yetişkin bir zürafanın boyu beş-altı metreyi bulur. Bu yüzden, yapraklarını yediği ağaçların, özellikle pek sevdikleri akasyanın yüksek dallarına kolayca uzanabilirler. Bu rahatlığına karşılık olarak eğer yerdeki otları yemek zorunda kalırlarsa, boynunu ne kadar eğsede yere ulaşamamaktadır. Bu yüzden ön ayaklarını iki yana pergel gibi açarak ya da dizlerinin üzerine çökerek otları yiyebilirler ancak bu da onları bir süre tehlikelere karşı savunmasız bırakacaktır.


    Gözleri çok keskin olan zürafaların boyu tüm çevreyi görebilecek kadar uzundur. Bu yüzden aslan, kaplan gibi yırtıcı hayvanların yaklaştığını uzaktan görerek hemen kaçmaya başlarlar. Zürafalar, uzun bacakları sayesinde çok hızlı koşabilirler; vücudunun aynı tarafında bulunan ön ve arka ayaklarını aynı anda atarak, bazılarında bir tona dek çıkan ağır gövdeye rağmen koşarken oldukça zarif görünebilirler. Zürafaların alnında, uç kısmı tüylü, oldukça küçük bir çift boynuz vardır.

Zürafaların Ses Telleri Neden Yoktur?
    Çok uzun olan boyunlarına ses telleri sığmadığından, zürafaların ses telleri yoktur. Sessis, sakin huzurlu canlılardır. 35-40 cm civarında simsiyah bir dilleri vardır. Bu dil sayesinde otları kavrayıp koparabilirler. Boyunlarının uzun olmasından kaynaklanan beyne kan gitme çabasını gerçekteştiren çok büyük bir kalbe sahiptirler. Günlerinin hemen hemen 1 saatini aralıklarla uyuyarak geçirirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder