17 Ağustos 2015 Pazartesi

Korktuklarında Koalaların Kalp Krizi Geçirdiğini Biliyor Muydunuz?


    Sevimli ve ürkek, o derecede  de tembel bir hayvan olan koalaların anayurdu Avustralya' dır. Uzun tüylü bir oyuncak ayıya benzeyen, fakat ayılarla en küçük bir bağlantısı olmayan koalalar, okaliptüs ağaçlarında yaşarlar ve bu ağacın yapraklarıyla beslenirler.
    "Koala" Avustralya dilinde "içmeyen hayvan" anlamına gelir. Gerçektende bir koalanın su içtiği hiç görülmemiştir. Susuzluklarını okaliptüs yapraklarında bulunan yağlı bir sıvıyla giderirler. Zaten başlıca besinleri de okaliptüs yapraklarıdır ve hayvan, bu ağacın zehirli türleriyle, zehirsiz türlerini ayırt etmekte büyük bir ustalık gösterir.


    Gece keselilerinden olan koalaların hareketleri son derece yavaştır. Çok küçük doğan yavrular, bol yaptaklı bir okaliptüs aramak ya da gündüzü geçirecek güvenilir bir yer bulmak için ağaçlara tırmanan annelerinin boynuna sıkıca sarılarak, tam bir yıl böyle yaşarlar. Tatlı siyah gözleri, küçük burunları, tüylü kulakları ve yumuşak kürkleriyle adeta bir oyuncağa benzeyen bu sevimli canlılar çocuklarında, büyüklerinde son derece ilgisini çekerler. Kolayca evcilleştirilebilsede malesef uzun süre tutsak olarak yaşayamazlar.


    Yolunuz Avustralya Sydney botanik parkına düşerse, kapının girişinde sizi bir koala karşılayacaktır. Yanında duran yetkili sizden koalayı çok nazikçe sevmenizi ve ürkütmemenizi isteyecektir. Çünkü ani hareketlerle korkan koalalar ölümle sonuçlanan kalp krizleri geçirebiliyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder