14 Ağustos 2015 Cuma

Senbernar Köpekleri / The Hospice Dog St. Bernard


    Bir zamanlar İsviçre' de çok yaygın olan bu köpek cinsi, "senbernar" adıyla tanınmıştır; çünkü, Alp' lerdeki Grand Saint Bernard geçidinde bulunan misafirhanenin keşişleri, kaybolan dağcıları kurtarmak için, özel olarak eğittikleri bu köpekleri kullanırlar.
    Çok kuvvetli bir hayvan olan büyük Senbernar Köpeğini, kalın kürkü soğuktan korur. Yetişkin hayvanın ağırlığı insanınkine yakındır. Bu yiğit ve dayanıklı köpeğin koku alma duygusu da çok gelişmiştir; şüphesiz bu yüzden olacak, şiddetli bir kar fırtınasında bile kolayca yolunu seçer, hatta bir çığ yığını altında kaybolan dağcıları da bulup çıkarır.


    Saint Bernard keşişleri, dağa yolladıkları köpeklerin boynuna küçük bir fıçı asarlar; bu fıçıda da, karlar arasında yolunu şaşıran dağcıları ısıtmak için alkollü içki bulunur. Grand Saint Bernard misafirhanesinin önünde cankurtaran köpeklerinin en ünlüsü "Berry" adına dikilen ve ölümden kurtardığı insanları sayan bir dikmetaş yükselir. Bu misafirhanede, otuz kadar eğitilmiş Senbernar Köpeği (St. Bernard) her an bir dağcının kardımına koşmaya hazır halde bekler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder