13 Ağustos 2015 Perşembe

İmparator Penguenleri / Emperor penguin


v     Penguenler, güney yarımkürenin sevimli deniz kuşlarıdır; bunların en büyük türü olan İmparator Penguenleri (Emperor Penguins) nin boyu, bazen bir metre yirmi santime kadar ulaşabilir. İmparator Penguenleri daha çok güney kutup bölgelerinde, Antartika' da yaşarlar.
    Penguenler ile Alk ları birbirine karıştırmamak gerekir. Alklar uçabilen kuşlardır, oysa penguenlerin kısacık kanatları değişikliğe uğrayıp yüzgeç şeklini almıştır ve uzun kanat tüylerinin yerine, pulumsu kısa tüylerler kaplıdır. Penguenler uçamasalar da, çok iyi yüzer ve besin olarak balıklarla, kabuklu deniz canlılarıyla beslenirler. Buzun üzerinde, genellikle ayağa kalkarak ve komik bir şekilde iki yana yalpalayarak yürüler, bazen de önce kanatlarına dayanıp, hız kazandıktan sonra karnının üstünde kızak gibi kayarlar.


    İmparator Penguenleri, buzların üstüne yumurtladıkları yumurtayı, karınlarından sarkan derinin altına saklayıp ayakta kuluçkaya dururlar. Soğuktan korunması için, vücudu ince ve yumuşak tüylerle kaplı olarak dünyaya gelen yavru penguenler, bütün bir penguen topluluğu tarafından, hiç ayırım yapılmaksızın büyük bir özenle bakılıp, büyütülürler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder