6 Eylül 2015 Pazar

Deniz Atlarının Özellikleri / Characteristic of Sea Horses


    Deniz atı ya da Deniz aygırı denilen bu küçük balık, her ne denli boyu 10 cm civarı olsa da, şekil olarak, tarih öncesi devirlerde yaşamış bazı deniz canavarlarını andırır. Avrupa' yı çevreleyenler dahil, yeryüzünün tüm denizlerinde yaşarlar.


    Başının biçimine ve boynunun hatlarına bakarak, Yunan' lılar bu balığa "deniz atı" ismini vermişler. Ağzı boru şeklinde uzamış bu ilgi çekici canlı, bazen uzun kuyruğunu deniz yosunlarına dolayarak, öylece durur.
    Karın ve göğüs yüzgeçleri yoktur, sudaki hareketini yalnız sırt yüzgeçleriyle sağlar. Zaten hareketleri oldukça yavaştır ve yüzerken olsun, avlanırken olsun, suyun içinde hep dik durur, bu yüzden de ayaktaymış hissini verir.

    Dişinin bıraktığı yumurtaları, erkek deniz atı, yavrular çıkıncaya dek karnındaki bir kesede saklar. Yumurtalar açılınca, çıkan yavruları denize atar ve kendi hallerine bırakır. Akvaryuma da alıştırılabilen deniz atları, suyun içinde çok zarif hareketlerle ağır ağır dolaşır ve izlemesi oldukça keyiflidir. Deniz atlarının bu zarif hareketleri, ressamlara, dekoratörlere ve mücevhercilere ilham kaynağı olmuştur...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder