21 Ağustos 2015 Cuma

Kediler Kutulara Saklanmaya Neden İlgi Duyarlar?


    Kediler akıl almaz ilginç huylara sahip canlılardır. Ne yapacakları kestirilemeyen kendine özgü bir takım davranışlar sergileyerek, zaman zaman sahiplerini dahi şaşırtabilirler.
    Kutu, açık bulduğu çekmece, dolap içleri, hatta bazen lavabolar içlerine tıkış tepiş girdikleri yerler arasında olabilir. Bu durumun tabiki çoğu zaman oyundan çok daha farklı nedenleri de bulunmaktadır. Ancak kedinin pahalı oyuncaklar almak yerine çeşitli kutular sunmanız şüphesiz onu daha mutlu edecektir.

    Kediler ve Kutu Merakları
Kediler günümüzde her ne kadar evcilleşmiş olsalar da kökenlerinden gelen vahşi iç güdüleri sebebiyle pusu kurma, avlanma gibi duygularını kaybetmemişlerdir. Bu durumda kutular onlar için pusu kurup, saklanabilecekleri güvenli bölgeler konumundadır.
    Örnek vermek gerekirse benim kedimde ilk yavrusunu ev içinde yumuşak yuvası dururken kendini daha güvenli hissettiği bir koli kutusunun içinde gerçekleştirdi. Çünkü bize güvense dahi orası iç güdüsel olarak onun korunaklı bölgesiydi.
    Aynı zamanda kedilerin vücut sıcaklıkları insanlara göre bir hayli düşük olduğu için kediler sıcaklık derecelerini sabitlemek içinde kapalı yerlere ihtiyaç duyuyorlar ve en sıcak günlerde dahi kürklerine rağmen insanlara göre daha dayanıklılar.
    Hollanda da Utrecht Üniversite snde veteriner Claudia Vinke nin yaptığı bir araştırmaya göre barınaktaki iki ayrı kedi grubu üzerinde gözlem yapılmış. Farklı kafeslerdeki kedi gruplarından birine kutu verilirken diğerlerine verilmemiş. Sonuç olarak kutu verilmeyen kedilerin daha hırçın, huzursuz ve saldırgan olduğu gözlemlenmiş.
    Bunun üzerine Vinke nin düşüncesi " gizlemek, çevresel değişimler ve baskılayıcılar ile mücadele eden türlerin bir davranış taktiğidir. " yönünde.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder