30 Temmuz 2015 Perşembe

Kanada Geyiği ve Karibu


    Kuzay Amerika' da, Amerika yerlilerinin "Karibu" (Caribou) dediği büyük geyik sürüleri yaşarlar. Geviş getirenlerden olan bu av hayvanı ile Kanada Geyiği arasında büyük benzerlikler vardır. Geyikler, genellikle boynuz biçimlerine göre sınıflandırılırlar.


    İlkbaharda Karibular, pek sevdikleri yosunlar ve likenleri yemek için kuzeydeki bölgelere çıkarlar. Bataklık yerlerden çok hoşlanan bu hayvanların en büyük zevki, çamurlar içinde yuvarlanmaktır. Soğuklar bastırınca, büyük sürüler halinde toplaşırlar ve hep aynı yolları izleyerek daha ılıman bölgelere göç ederler; onların bu huyunu bilen avcılar, karibu soyunun tükenmemesi için konulan avlanma yasağından önce, hayvanların geçiş yolunu tutarak kolayca avlanırlardı.


    Kanada geyiğinin ata benzeyen başı üzerinde, dallı budaklı bir çift boynuz yükseli; ilk çıktığı zaman kadife gibi tüylerle kaplı ve yumuşak olan bu boynuzlar zamanla gittikçe sertleşir ve dallanırlar; her sonbaharda düşen bu boynuzların yerine ilkbaharda daha büyük yeni boynuzlar çıkar. Böylece hayvanın yaşı, boynuzunda yer alan dallardan anlaşılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder