15 Temmuz 2015 Çarşamba

Kolay Eğitilebilen Çevik Çitalar /Cheetah


    Çita ya da bir diğer ismiyle yaban kedisi, Asya ve Afrika' da yaşar. Kedigillerden olan bu küçük boyda yırtıcı hayvanın hem kediye, hem de köpeğe benzeyen yönleri vardır: Yaman bir avcı olmakla beraber, insanlara da kolayca alışabilir ve evcilleştirilebilir.
    Çita, Jaguar ve leoparı birbirleriyle karıştırmamak gerekir. Jaguar ile leopar, parsa çok benzeyen iri hayvanlardır; oysa yetişkin bir çitanın yerden yüksekliği hiçbir zaman kırk ya da 50 santimetreyi geçmez. Uzun bacaklı bir köpek gövdesi üzerine oturtulmuş, yuvarlak kulaklı bir kedi kafası taşır. Postu da kısa tüylü olup, sarı üzerine siyah beneklidir. Koşarken saatte 100 km' den fazla hız yapabildiği için avını kolaylıkla yakalar. Hatta 3 saniye bir zamanlamada 120 km hıza ulaşabilir.


    Çitalar; uysal, yumuşak huylu bir hayvanlardır. İnsanlara rahatlıkla alışması bir yana, iyi eğitildiği zaman, avladığı canlıları yemeden önce efendisine getirip, teslim edecek kadar da evcildir. Günümüzde hala Hindistan ve Türkmenistan dolaylarında ceylan avına eğitilmiş çitalarla çıkanlar vardır. Çita, güzel sanatlara dahi konu olmuş bir canlıdır.
    Çeviklik ve gücün sembolü olarak Ortaçağ' da birçok halının üzerine motif olarak çita resmi işlenmiştir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder