17 Eylül 2015 Perşembe

Fırtınakuşları; Albatrosarın Özellikleri / Feature of Albatross


    Albatroslar, fırtınakuşları (Procellariiformes) takımından bir kuş türüdür. Büyük Okyanus' ta ve güney denizlerinde yaşayan albatroslar, albatrosgiller ailesini oluştururlar ve büyük bölümü Diomedea cinsi içinde yer alır.
    Albatroslar çok büyük kuşlardır; bir albatrosun kanat açıklığı 3.60 metreyi bulabilir ve dolayısıyla bu günümüzdeki kuşlar arasında en büyük kanat açıklığı sayılır. Tüyleri genellikle siyah ve beyaz olan albatroslar, adalarda ve kıyılarda; Yeni Zelanda, Hawaii, Japonya ve Kerguelen gibi yerlerde topluluklar halinde yuva yaparlar.


    Deniz üstünde aynen bir planör gibi, kanatları tamamen hareketsiz biçimde saatlerce uçabilirler. Balıklarla, yumuşakçalarla, kabuklu deniz canlılarıyla ve gemilerden atılan atıklarla beslenirler. Diğer kuşlar gibi kuzey-güney yönüne doğru değil, rüzgarında yardımıyla batı- doğu yönüne doğru göç ederler. Büyümeleri uzun zaman alan albatrosların, öbür fırtınakuşları gibi, boynuz biçiminde sert bir gagaları ve borumsu iki boşluğun bitiminde yer alan burun delikleri vardır.


    Fırtınakuşları Takımı, albatrosların yanı sıra üç aileyi de kapsar; Pelikangiller ki bunlar Güney Kutbu' ndaki denizlerde yaşayan dalış yapan fırtınakuşlardır, davranış özellikleri ise penguenlere benzer, diğer tür olan Yelkovangiller; bu kuşların en belirgin özelliği ise, kutup fırtınakuşları olmasıdır. Boyları bir martı ya da karga büyüklüğünde olan yelkovanlar göçmen kuşlardır, bazıları Güney yarımküreye gelerek, yazları Avrupa' nın açık denizlerinde geçirirler. Son fırtınakuşu cinsi, yaklaşık 46 santimetre boyunda dayanıklı bir kuş olan kutup fırtınakuşudur, bu kuş ise, çok eski dönemlerde kuzey denizlerinde yaşarken, zamanla güneye doğru uzanarak Batı Avrupa kıyılarındaki yalıyarlarda yuva yapmaya başlamıştır.
    Küçük fırtınakuşugiller, boyları 15 - 20 santimetre arasında değişen, tüyleri koyu, kuyruk çıkıntısıysa siyahdır, Batı Avrupa' daki sığ kayalıklarda yuva yaparlar.
    Hayatlarını deniz üzerinde sürdüren fırtınakuşları, yalnızca üremek için karaya inerler...

1 yorum:

  1. Albatroslar gerçekten inanılmaz büyük deniz kuşları, çok bilgilendirici yazı olmuş.
    Gezi, seyahat ve tatil blogumuda ziyaret edersen sevinirim
    hayalcigezgin.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil